4x opvoedtrends van millenials waar jouw ouders niets van snappen

Opvoeden Valéry de Voijs 3 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Als millenials kunnen wij nog weleens met onze ogen rollen wanneer we jongeren ongegeneerd hun TikTok-video’s zien opnemen midden op een druk kruispunt. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat wij millenials ook bepaalde dingen doen waar boomers niets van begrijpen? Jouw ouders zullen waarschijnlijk niets begrijpen van deze opvoedtrends.

Boomers versus millenials: een andere tijd, een andere mindset, en wel degelijk een andere opvoedstijl.

Hoe Millenials opvoeden

Hoe lief wij onze ouders ook vinden… over sommige dingen zullen wij het nooit eens worden. Let’s agree to disagree.

1. Peaceful parenting

Peaceful parenting is in het leven geroepen door psycholoog Laura Markham en spreekt veel ouders aan. Met name het idee om een diepere connectie te hebben met je kinderen, gevoelens en emoties van je kinderen te begrijpen en de opvoeding meer te zien als coaching zijn populaire ideeën.

Nu zullen we niet iedere millenial over één kam scheren, maar bij de meeste van ons is er wel degelijk een verschil met de manier waarop wij zelf zijn opgevoed. Boomers hadden een andere kijk op de wereld en er was minder informatie beschikbaar. Menig millenial zal die prestatiedruk op school nog goed kunnen herinneren, waarbij cijfers en uitkomsten belangrijk waren. Wij doen dat nét even anders, en hebben de positieve en zachtaardige manier van opvoeden (uh… ‘coaching’) omarmd.

2. Je kinderen vermaken

Kwamen boomers eerder thuis van hun werk om op handen en voeten in een Spiderman kostuum door de woonkamer te kruipen? Waarschijnlijk niet. Is het iets dat Millenials het liefste wél doen (en zich schuldig voelen als ze een dagje wat minder aandacht hebben voor hun kinderen)? Hell. Yeah.

Wanneer je boomers vergelijkt met millenials zul je een verschil zien in speeltijd. Da’s natuurlijk een mooie ontwikkeling, maar het brengt ook een bepaalde druk of schuld met zich mee als er een keertje minder aandacht is voor dat Marvel-kostuum.

3. Schermtijd

Menig millenial kan zich de zaterdagochtenden nog goed herinneren. In pyjama voor de televisie met een boterham en bekertje melk. We konden uren achter elkaar cartoons kijken, en niemand die zich druk maakte over de hoeveelheid schermtijd. Met de overvloed aan informatie is dat tegenwoordig wel even anders. Millenials worden gebombardeerd met wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat een grote hoeveelheid schermtijd negatieve gevolgen kan hebben.

4. Druk van social media

Zien wij op Instagram dat die kennis een Dino-verjaardagsfeestje heeft gehouden en het hele huis versierd heeft à la een gedetailleerd Pinterest post? Dan rennen wij ook meteen naar de winkel voor unieke versieringen. Alles voor die leuke foto’s op social media. De meeste millenials herkennen die druk om alles ‘perfect’ te laten lijken. Daar hadden onze ouders geen last van. In ieder geval niet online.

Meer weten over verschillende opvoedstijlen? Hier lees je er alles over. 

Aha! Dus dit zijn écht de grootste verschillen tussen vaders en moeders in de opvoeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme