Papieren rietjes leiden mogelijk tot verstikkingsgevaar bij jonge kinderen

Nieuws Demi de Boer 28 feb 2022
Leestijd: 1 minuut

Papieren rietjes zijn het nieuwe normaal geworden sinds er in de Europese Unie een verbod geldt op plastic wegwerkartikelen. Maar deze verandering blijkt niet zonder risico’s te komen. De NVWA heeft een onderzoek gestart naar mogelijk verstikkingsgevaar bij het gebruik van papieren rietjes onder jonge kinderen. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van meldingen van ouders.

Onderzoek naar papieren rietjes

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een onderzoek gestart naar mogelijk verstikkingsgevaar bij het gebruik van papieren rietjes. Zij hebben een aantal meldingen gehad van ouders met jonge kinderen. Een aantal kinderen zijn bijna gestikt, nadat zij op de papieren rietjes sabbelden. De rietjes worden namelijk zacht wanneer er te lang op gesabbeld wordt. Dit zorgt ervoor dat stukken papier loskomen, dit kan niet goed doorgeslikt worden als er een prop papier ontstaat. Jonge kinderen kunnen daarom mogelijk stikken, als zij te lang op de rietjes sabbelen.

De NVWA heeft in de afgelopen maanden, drie meldingen ontvangen met betrekking tot het verstikkingsgevaar bij papieren rietjes. Om een beter beeld van de risico’s van papieren rietjes te schetsen, roept de NVWA ouders en verzorgers op om zich te melden met vergelijkbare ervaringen. Op deze manier kan het onderzoek voortgezet worden.

Verstikkingsgevaar bij jonge kinderen

Verder adviseert de NVWA ouders en verzorgers van kinderen tussen de nul en drie jaar oud, hun kinderen alleen onder toezicht gebruik te laten maken van papieren rietjes. Hiermee hopen zij het verstikkingsgevaar te voorkomen.

Heeft u een vergelijkbare situatie meegemaakt met uw kind? Dan kunt u dat melden bij de NVWA.

Accessoires maken autostoeltjes een stuk minder veilig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme