Pasgeboren baby heeft melktanden: ‘Kans is 1 op de 2000’

Nieuws Laura Saija 31 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nog geen drie weken oud is baby Dymean, maar zijn ouders moeten nu al zijn tandjes poetsen. De pasgeboren jongen uit het Brabantse Almkerk heeft twee melktanden.

Zijn moeder Mandy voelde kort na de geboorte al iets hards in de mond van haar baby. “Ik voelde iets hards en zag een klein wit puntje, dus ik dacht meteen aan een tand. Maar toen ik googelde las ik overal dat melktanden pas na zo’n zes maanden komen”, vertelt ze aan Editie NL.

Melktanden

De kraamverzorgende bevestigde dat Dymean inderdaad een tand had. En nog geen twee dagen na de geboorte werd er al een tweede tand gespot. Iedereen was verrast, ook de tandarts. “Onze tandarts heeft zelfs nog overlegd met andere collega’s. Als de tand los zou zitten, moest die eruit. Maar dat is niet het geval. Gelukkig, want ik heb liever niet dat Dymean tot zijn zesde met een gat in zijn mond zit.”

Dat baby Dymean melktanden heeft is bijzonder, maar niet helemaal uniek. Hoe vaak het voorkomt is niet helemaal duidelijk, maar volgens tandarts-pedodontoloog Wilma Vogels gaat het gemiddeld om 1 op de 2000 kinderen. “Ik heb het in dertien jaar zelf drie keer van dichtbij gezien”, vertelt ze aan Editie NL.

Wanneer krijgt een kind tanden?

Normaal gesproken duurt het wel even voor je baby zijn eerste tandjes krijgt. De ene baby krijgt met vier maanden al tanden, maar je hoeft je ook geen zorgen te maken als je kind met één jaar nog geen tanden heeft. Wanneer krijgt een kind tanden?

Gemiddeld tussen 6- 9 maanden

Gemiddeld krijgt een baby zijn eerste tanden als hij tussen zes en negen maanden is. Meestal komen eerst de onderste snijtanden door gevolgd door de bovenste twee snijtanden. Daarna komen er onder en boven nog twee snijtanden door. Dit gebeurt meestal rond het eerste jaar van je kind.

Vanaf 13 maanden

Vanaf de eerste verjaardag van je kind, komen de eerste kiezen door. Als je kind rond zestien maanden is, komen er hoektanden door. Het gebit is nu compleet tot je kindje begint met wisselen.

Stennis om tandenpoetsen? Zo moedig je je kind aan het tóch te doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme