Dit is het perfecte leeftijdsverschil in een relatie

Relatie Redactie 21 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

We weten allemaal dat je begeven in de dating scene echt niet altijd een feestje is. Tindermatchen die er toch niet helemaal uitzien als op de foto of een drama date. We’ve all been there! Hulp is daarom bij de meeste van ons zeer welkom. En laat het nu net zo zijn dat onderzoekers hebben uitgezocht wat het perfecte leeftijdsverschil is in een relatie. Dan weet je in ieder geval een beetje naar wie je moet zoeken.

Dezelfde leeftijd of een jaar verschil

Volgens een onderzoek van de Emory Universiteit hebben stelletjes met een leeftijdsverschil van een jaar, drie procent meer kans dat hun huwelijk eindigt in een scheiding, dan koppels die even oud zijn. Volgens de oprichter van datingsite OKCupid is dat omdat heteroseksuele mannen eerder zijn aangetrokken tot jongere vrouwen, maar dat ze uiteindelijk sneller contact zoeken met een vrouw van hun eigen leeftijd.

5 Jaar leeftijdsverschil

Een verschil van vijf jaar wordt door de meeste van ons niet gezien als een groot leeftijdsverschil. Maar volgens het onderzoek van de Emory Universiteit hebben deze stelletjes 18 procent meer kans om te eindigen in een scheiding dan koppeltjes die dezelfde leeftijd hebben. Dus toch maar even de leeftijdsrange aanpassen op Tinder?

10 Jaar leeftijdsverschil

Volgens het onderzoek is dit een duidelijke no go. Stellen waar tien jaar verschil tussen zit hebben namelijk 39 procent kans op het niet slagen van huwelijk. Geen paniek als jij en je partner ook tien jaar schelen. Of je relatie slaagt of niet ligt natuurlijk aan veel meer factoren dan alleen science.

De helft van jouw leeftijd plus zeven

Volgens psycholoog Theresa DiDonato, houden mannen zich meestal aan de oude regel dat je partner minimaal de helft van jouw leeftijd moet zijn plus zeven jaar, en niet jonger. En in een studie uit 2001 is gebleken dat mannen deze regel meestal wel aanhouden, terwijl vrouwen liever een man vinden die ouder is dan de gouden regel.

20 jaar leeftijdsverschil

Dit komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar volgens het eerdergenoemde onderzoek is er bij stellen met een leeftijdsverschil van 20 jaar, 95 procent kans op een gefaalde relatie.

Een jongere partner

In een artikel dat werd gepubliceerd in de Journal of Popular Economics werd geschreven dat mensen die trouwen met een jongere partner gelukkig zijn, maar dat zij niet altijd gelukkig blijven, vooral als het leeftijdsverschil te groot is.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme