De 60 seconden truc om je peuter naar bed te brengen

Kinderen Lise Steegmans 9 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Bij veel ouders van jonge kinderen betekent zeven uur bedtijd. Maar noem het gerust een universeel talent van peuters: naar bed gaan willen ze vaak niet. Hoe zorg je ervoor dat je kind wél zin heeft om naar bed te gaan? Deze 60 seconden tip zorgt ervoor dat je peuter naar bed brengen niet uitloopt op een drama.

‘Is het al zeven uur?’ Met een zucht en een kreun is dit een veelvoorkomende gedachte bij ouders van dreumesen en peuters. En als het dan eindelijk zeven uur is, dan heb je flinke portie engelengeduld nodig. Jouw peuter laat zich echt niet zomaar naar bed brengen.

Peuter naar bed brengen drama

Na een lange, vermoeiende werkdag of mama- of papadag kan het soms wel een eeuwigheid lijken te duren voordat het zeven uur is. Dan wil je niets liever dan dat je kind meewerkt en enthousiast zijn bedje inspringt. Maar juist op die momenten – je zult het altijd zien – is jouw kind iets heel anders van plan. Jouw peuter moet plots nog een hele to do-lijst afwerken. Echt alle tandjes moeten minimaal acht seconden gepoetst worden, alle knuffels moeten op grootte worden gesorteerd, de puzzel moet afgemaakt worden, joh wat niet. Drama drama drama. Wat zou het toch fijn zijn als er een tip is om je peuter snel naar bed te brengen…

Peuter naar bed brengen tip

Die tip is er, met dank aan de kindertherapeuten achter het Instagram-account Big Little Feelings. Volgens hen kun je het drama van je peuter naar bed brengen het best beschouwen als een knap staaltje powerplay. Kinderen willen de controle en willen zelf bepalen wanneer ze naar bed gaan. Daarom is hun tip als volgt: laat je peuter zijn favoriete speeltje instoppen. Gebruik een dekentje, een washandje, een handdoek en vertelt je peuter dat hij zijn dinosaurus/pop/knuffel naar bed moet brengen. Dit heeft meedere voordelen:

  1. Hiermee stopt het spelen niet abrupt en is er een (subtiele) overgang van spelen naar slapen.
  2. Je kind neemt afscheid van datgeen waar hij mee bezig was (spelen) en kan zich focussen op iets anders leuks (zijn favoriete speeltje).
  3. Je geeft je peuter de leiding over het instoppen van zijn speeltje. Hierdoor heeft jouw peuter controle over dit kleine stukje in jullie avondroutine.
  4. Het peuterbrein verschuift van machtstrijdmodus naar samenwerkingsmodus.

Tekst gaat verder onder video.

 

View this post on Instagram

 
A post shared by Toddler Experts (@biglittlefeelings)

Het goede voorbeeld geven

Daarbij moet je als ouder wel rekening houden met een paar dingen. Het speeltje moet beneden blijven, het instoppen mag niet langer dan een (hooguit twee) minuut duren en deze tip valt of staat niet bij een avond. Het kan best zijn dat er een aanloopje voor nodig is. Wie weet kijkt jouw peuter je bij de eerste avond wel heel gek aan, want hee, wie gaat er nou een tractor instoppen? Dan is het wel belangrijk dat jij het goede voorbeeld geeft. Met andere woorden: jij stopt de tractor in en wenst het welterusten. Bij avond twee, drie of vier kan je peuter de opdracht zelf begrijpen en je gaan helpen.

En nee, dit zal vast niet iedere avond helpen. Sterker nog, het zal nog steeds af en toe een drama zijn om je kind naar bed te brengen. Maar als jij een tractor moet instoppen en het werkt, do what you need to do. 

Sinds 2015 is er een bedtijdschema dat regelmatig viral gaat op social media. Waarom? Omdat ouders het er totaal niet mee eens zijn. Ontdek het schema hier.

Bedtijd struggles? Probeer deze 5 liefdevolle tips eens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Big Little Feelings

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme