Alleen met peuter vliegen? ‘In het ergste geval is het drie uur horror, dat overleef je wel’

Ouderschap Wilma Groothuis 28 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Olivia (34). Het dilemma luidde: “Zal ik alleen met mijn peuter gaan vliegen?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Vliegen met peuter?

“Sinds kort ben ik een alleenstaande moeder. Nu de zomer er weer aankomt, wil ik heel graag met mijn peuter op vakantie. Ik wil graag naar mijn geliefde Italië toe. Het enige probleem is de reis er naartoe. Rijden is echt te ver en wil ik niet alleen met een peuter, dus er zit eigenlijk maar één ding op: vliegen.

Maar ook daar moet ik niet aan denken. Het lijkt me verschrikkelijk als mijn peuter zich niet kan gedragen tijdens een vlucht. Zal ik gewoon op vakantie gaan en alleen gaan vliegen met mijn peuter? Of zal ik dat niet doen en achteraf wellicht spijt krijgen?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Olivia. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Olivia haar dilemma: “Zal ik alleen met mijn peuter gaan vliegen?”

Lekker gaan!

Anouk – “Lekker gaan! Ik ging altijd alleen op pad met twee kleintjes, ze vonden het één groot avontuur. Naar Belgrado in de Balkan was het drie uurtjes vliegen. We namen wat lekkers mee en iets nieuws om mee te spelen. Het hoeft niet groot te zijn, maar iets wat nog even de aandacht trekt. Juist het weg zijn vond ik als alleenstaande ouder heerlijk, even uit de dagelijkse routine. Dat voelden mijn kids ook, die genoten erg van reizen naar het buitenland.”

Ik zou het niet doen

Joke – “Wat je doet is helemaal aan jou, maar ik zou het niet doen. Het is niet alleen de vliegtijd, maar ook de wachttijd ervoor en de stress voor jou voor je ingecheckt bent. En dan ben je ook nog niet op de plaats van bestemming. Vakantie is daar waar je je lekker ontspannen voelt en dat kun je alleen maar in Italië? Ik zou lekker hier een huisje of hotel in het bos of bij het strand boeken. Niemand kan je de juiste oplossing geven. Je weet niet hoe je kind reageert en als jij dan al voor die tijd gaat stressen, dan gaat het vast mis. Ik wens je veel succes met het nemen van een beslissing en veel plezier met je vakantie.”

Je overleeft het wel

Kirstin – “Gewoon veel afleiding meenemen en knijpfruit voor tijdens het opstijgen en landen in verband met de oortjes. En bedenk maar zo: in het ergste geval is het drie uur horror, dat overleef je heus wel. Ik zou je niet teveel aantrekken van wat andere mensen mogelijk vinden, er zitten kids genoeg in vliegtuigen, je bent niet de enige. Mijn peuter is net drie, we hebben jaarlijks gevlogen en geen enkel probleem gehad. Hij slaapt alleen niet aan boord, dus proberen we om het slaapje heen te plannen.”

Veel huilen?

Saskia – “Het ligt er denk ik aan wat voor kindje het is. Bij een kindje dat veel huilt, zou ik het niet doen.”

Dit lukt jou!

Lisette – “Als je het goed voorbereidt, dan gaat dat prima. Zorg dat je zelf goed uitgerust op vakantie gaat, dus dat de koffers op tijd zijn ingepakt en je voldoende hebt geslapen. Voor elk half uur dat je moet vliegen, zou ik een speelgoedje ingepakt meenemen. En vertel jouw kind wat er gaat gebeuren. Zo is het hier met allebei de kinderen altijd goed gegaan en die vliegen al vanaf 8 maanden. Dit lukt jou ook! Fijne vakantie samen.”

Eerste prioriteit is je peuter

Tiny – “Je kan ook gewoon in Nederland blijven tot je peuter iets groter is. Is dat misschien een optie? Je wil naar Italië voor jouw plezier, maar wat is leuk voor je peuter? Als alleenstaande moeder hoort dat je eerste prioriteit te zijn! En bedenk: wanneer je kind geniet, heb jij ook een relaxte vakantie!”

Drie weken zon en ontspanning laten schieten?

Anneloes – “Drie weken zon en ontspanning laten schieten voor drie uur mogelijke stress? Ik zeg gaan! En als mensen boos worden, dan is er vast een aardige stewardess om ze te corrigeren. De meeste mensen zijn trouwens heel begripvol hoor. Alleen kinderlozen soms niet zo.”

Tips van de redactie

Herken jij je ook in deze situatie, maar durf je het onderhand wel aan om te vliegen? Neem dan in ieder geval de volgende benodigdheden mee om je peuter te vermaken tijdens de reis:

  • Boekjes
  • Speelgoed
  • Tekenboekje en potloden
  • Iets om op te kauwen voor tijdens het opstijgen en het landen
  • Tablet met koptelefoon
  • Snacks met weinig suiker

Maak vliegen met jonge kids een stuk makkelijker met deze tips van stewardessen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen