Pokémon heeft dit verrassende effect op de hersenen van je kind

Kinderen Soraya Vogelaar 15 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Is jouw kind helemaal dol op Ash, Pikachu en hun vriendjes? Dan hebben we een geinig nieuwtje voor je! Uit nieuw neurologisch onderzoek blijkt dat Pikachu invloed heeft op de hersenen van kinderen.

Kinderen die naar de (teken)films van Pokémon kijken en Pokémon Go spelen, kunnen namelijk veranderingen ervaren in hun ontwikkeling van de hersenen. Het onderzoek is uitgevoerd door Stanford University en is gepubliceerd in de journal Nature Human Behaviour.

Uit het onderzoek blijkt dat als kinderen regelmatig beelden van Pokémon te zien krijgen, er zich een speciaal verbindinkje vormt in hun visuele cortex waar specifiek herinneringen van Bullbasaurs, Squirtles en JigglyPuffs opgeslagen worden. No worries, deze speciale sectie in de hersenen vol Poké-kennis kan juist goed zijn.

Jesse Gomez, co-auteur van het onderzoek: ‘Wat er uniek is aan Pokémon is dat er honderden karakters zijn, en je alles over ze moet weten om bijvoorbeeld het spel Pokémon Go goed te kunnen spelen. Het spel beloont je als je al die honderden individuele karakters kan onderscheiden waarvan er veel op elkaar lijken.’ Schrijft Gomez in een statement.

LEES OOK: ‘Pikachu, kom bij mama’. De eerste baby’s met een Pokémon Go-naam worden geboren

Naar Pikachu kijken

Voor het onderzoek werden de hersenen van 11 volwassenen bestudeerd, die als kind regelmatig Pokémon spelletjes speelden. Daarnaast werd er nog een groep van 11 volwassenen bestudeerd die nog nooit iets van Pokémon hadden gekeken of gespeeld. Tijdens het scannen van hun hersenen kregen de deelnemers beelden van gezichten, dieren, tekenfilmfiguren, lichamen, kunst, woorden, auto’s en natuurlijk Pokémons te zien.

Wat blijkt? De volwassenen die waren opgegroeid met Pokémon reageerden sterker op de beelden van Pokémon. Maar dat is niet alles: er werd consistent eenzelfde deel van hun hersenen geactiveerd bij beelden van Pikachu.

Kalanit Grill-Spector, ook co-auteur van het onderzoek en een Psycgologie professor aan de universiteit van Stanford stelt: ‘Ik denk dat een van de lessen die we uit dit onderzoek kunnen trekken, is dat de delen van de hersenen die geactiveerd worden door ons centrale gezichtsveld, zich goed kunnen aanpassen als we iets vaak zien.

LEES OOK: Hartverscheurend: wat Pokémon Go betekent voor Syrische kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme