Last van puistjes nadat je in de zon hebt gezeten? Dat komt hierdoor

Gezondheid Gina Koninkx 3 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Feit of fabel: je huid wordt beter door wat zonnestralen te pakken. Fabel! Veel mensen denken dat wanneer ze in de zon gaan zitten hun onzuiverheden op miraculeuze wijze verdwijnen. En hoewel dat soms ook echt wel zo lijkt, is niets minder waar. Zon is namelijk nooit goed voor de huid.

Het is daarom sowieso nodig om elke dag (dus ook in de winter) je huid in te smeren met SPF.

Puistjes door de zon

Een puistje? Even in de zon gaan zitten helpt, denken velen. Maar dat werkt in de praktijk heel anders. Je kan zelfs veel meer puistjes krijgen van blootstelling aan de zon. Dat komt doordat je huid uitdroogt in de zon. Wanneer je huid uitdroogt, wordt er veel meer talg aangemaakt om dat te compenseren. Die grote hoeveelheid talg zorgt ervoor dat je huist juist veel vetter wordt.

Een vette huid zorgt op haar beurt weer voor een fijne broedplaats voor bacteriën. En die bacteriën – je snapt ‘m al – zorgen voor nieuwe onzuiverheden en puistjes. In extreme gevallen veroorzaakt dit zelfs ernstige acne. Het is daarom helemaal niet zo verstandig om in de zon te gaan zitten met een beschadigde of droge huid.

Bescherming in de zon

Als je toch wil genieten van een gezonde dosis zonnestralen in je gezicht, is het belangrijk dat je je huid goed beschermt. Dat doe je in ieder geval door elke dag SPF aan te brengen op de huid. Ga je in de zon zitten? Smeer jezelf dan meerdere keren in met SPF. Gedurende de dag wordt de beschermlaag namelijk minder.

Daarnaast is het belangrijk je huid goed te voeden. Heb je last van een droge huid of is je huid al uitgedroogd van de zon? Breng dan een hydraterende crème of moisturizer aan op je huid. Dit zorgt ervoor dat je huid weer meer vocht opneemt en voorkomt uitdroging.

Puistjes op je rug? Deze tips werken goed tegen rug acne!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme