Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Kinderen 26 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

In galop! 7x redenen waarom ieder kind wilt leren paardrijden

Ballet, tennis, voetbal, atletiek, hockey: tal van leuke sporten waar je kind uit kan kiezen. Ooit gedacht aan paardrijden?

Misschien niet de eerste sport waar je aan denkt, maar wedden dat je na het lezen van dit artikel een ritje naar de manege maakt?

Paardrijden

Paardrijden is namelijk niet alleen een hele leuke sport: je kind zal er enorm veel van leren. Alle voordelen op een rijtje:

1. Balans

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar er is behoorlijk wat balans voor nodig om te kunnen paardrijden. Ooit op een knol gezeten? Dan zul je gemerkt hebben dat het nog niet zo eenvoudig is om je balans te behouden. Als een paard galoppeert, zal je kind behoorlijk wat moeite moeten doen om de juiste techniek toe te passen, zonder zijn evenwicht te verliezen.

2. Vrienden

Iedere sport heeft zo z’n eigen kleine subcultuurtje. Zit je zoon op hockey, dan zal hij de beruchte hockeyfeestjes afgaan. Rent jouw dochter haar longen uit haar lijfje op de atletiekbaan? Dan zal ze naar de jaarlijkse atletiekkampen gaan. Zo heeft de manege een heel warm familiegevoel. Je kind zal zich thuis voelen op de manege, en in zijn vrije tijd langswippen om zijn favoriete paard te bezoeken.

3. Leren met dieren omgaan

Wist je dat kinderen veel leren van dieren? Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die van jongs af aan al met dieren omgaan, meer empathie ontwikkelen en meer zelfvertrouwen hebben dan kinderen die geen zorg dragen voor een (huis)dier.

4. Angsten overwinnen

Sommige kinderen kunnen bang zijn voor dieren. Nu kunnen paarden natuurlijk best indrukwekkend overkomen. Met hun lange benen en grote hoeven kunnen wij ons best voorstellen dat kinderen huiverig zijn om de eerste keer op zo’n groot dier te zitten. Als je kind er klaar voor is, zal hij zich enorm trots voelen als hij zich over z’n angsten kan heenzetten.

5. Motoriek

Iedereen die weleens in galop door de bak heeft gereden, zal gemerkt hebben dat het er gemakkelijker uitziet dan dat het is. Je kind zal dan ook op alles tegelijk moeten letten, en dat vraagt nogal wat van z’n motoriek. Hij zal zijn benen moeten aanspannen en tegelijk ervoor zorgen dat z’n hak naar beneden is. Hij zal de teugels kort moeten spannen, en z’n duimen op de juiste plek houden. Hij zal rechtop moeten zitten en het ritme van het paard moeten aanvoelen. Kortom: om die motoriek hoef jij je geen zorgen te maken.

6. Concentreren

Dat koppie van jouw kind kan weleens overuren maken. Van zijn sociale leventje, tot aan uren huiswerk voor school. Dan kan paardrijden dé perfecte manier zijn om wat mentale rust te krijgen. Tijdens het paardrijden kan je kind geen seconde zijn aandacht verliezen, en zal zich wel moeten concentreren. Hij zal aan niets en niemand denken, en helemaal in het moment zijn.

7. Verantwoordelijkheid

Je kind zal niet alleen leren paardrijden, maar ook leren hoe hij z’n paard moet verzorgen. Van het borstelen, tot aan het kappen van de hoeven: je kind leert zorg te dragen voor het paard, en zal zo enorm veel verantwoordelijkheid leren.

Ballerina’s opgelet! 6 x Redenen waarom ballet goed is voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme