Relaxed de feestdagen door? Deze moeders delen hun ultieme tips

Kinderen Lisa van den Akker 6 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Sinterklaas is nog niet weg, of de kerstboom moet alweer worden opgetuigd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle activiteiten op school en de kinderopvang. Hoe blijf je tijdens deze drukke feestdagen als ouder nu een beetje relaxed? Deze moeders delen hun gouden tips.

December, de maand waarbij je van het ene feest in het andere rolt, zonder ook maar even adem te kunnen halen. Sinterklaas op je werk, Kerstmis met de familie en oud en nieuw met vrienden. Tel daar het kerstdiner op de kinderopvang en de uitjes tijdens de kerstvakantie bij op en je raakt instant overspannen. Of niet?

Zo kom je als moeder relaxed de feestdagen door

Als het aan deze moeder ligt niet, zij hebben allemaal hun eigen ultieme tips om een beetje ontspannen de feestdagen door te komen. Wel zo fijn, dus doe er je voordeel mee.

Joggingpakken-derde-kerstdag

Froukje (moeder van twee kinderen van 11 en 9 jaar): “Ik zorg er altijd voor dat ik al bezorgmomenten reserveer bij de Albert Heijn, zodat ik niet met die kerstdrukte de supermarkt in moet. De cadeautjes bestel ik online en ruim van tevoren, zodat ik ook daarvoor niet de sint- en kerstdrukte in hoef. Voor Kerstmis met de familie hebben we afgesproken dat ieder huishouden een andere gang, maakt. Zo hoeft niemand lang in de keuken te staan. Verder vieren wij thuis een joggingpakken-derde-kerstdag; kerstfilms, hapjes en verder niks.”

Kerstavond thuis

Britt (moeder van vier, in de leeftijden 11, 11, 7 en 4 jaar): “Ik plan niet te veel afspraken in, zo hebben we niet te veel verplichtingen. Kerstavond vieren we altijd bewust met alleen ons gezin, een momentje van rust voor ons. Familie komt op 1e kerstdag bij ons thuis, zodat de kinderen in hun eigen omgeving zijn en de jongste gewoon op tijd naar bed kan. Iedereen neemt dan zelf ook gerechtjes mee zodat ik niet alles zelf hoef te doen en voorbereiden. Met oud en nieuw heb ik me dit jaar laten uitnodigen, kan ik ook een keertje rustig zitten.”

Kerstmis in een andere stad

Wiwit (moeder van twee kinderen van 11 en 9 jaar): “Wij vieren de feestdagen een beetje anders dan de meeste mensen. We houden allebei sowieso niet van cadeaus uitzoeken, dus we doen lekker makkelijk en geven geen cadeaus. Ook omdat we de kinderen willen leren om niet te veel spullen en speelgoed te kopen. Daarnaast vinden we het leuk om Kerstmis in een andere stad te vieren als gezin. Dat maakt het voor ons extra bijzonder en een stuk minder stressvol. Ook dit jaar gaan we dat weer doen.”

Sushi met kerst

Vera (moeder van twee kinderen van 7 en 2 jaar): “Mijn motto is, niet te veel plannen en go with the flow. Je moet geen vijf gangen diner in elkaar willen flansen. Kaasfondue of afhaal is ook helemaal goed. Zo eten wij altijd standaard sushi met kerst.”

Bron: Pexels

Familie opgebeld

Valery (moeder van twee kinderen van 4 en 1 jaar): “Een psycholoog zij een keer letterlijk dat ik ‘de boel de boel moet laten’ en me niet moet bekommeren deze maand om de rommel in huis. Ook adviseerde ze me om nu al vroeg hulp te vragen voor de dagen dat ik die het het meest nodig zal hebben. Ik probeer nu vooral de lat niet te hoog te leggen en veel te praten. Ik heb de hele familie opgebeld voor het sinterklaasfeest om aan te geven dat ik gestrest was en of ze daar rekening mee wilden houden.”

Vrij nemen

Laurien (moeder van drie kinderen van 8, 6 en 2 jaar): “Vrij nemen van werk en een dagje iets voor jezelf gaan doen is mijn gouden tip. Verder: kerst vieren bij iemand anders, eten bestellen in plaats van koken en geen cadeautjes kopen voor elkaar.”

Goede voorbereiding

Lisa (moeder van vier in de leeftijd 11, 9, 4 en 1): “Eerlijk, ik hou van de decemberdrukte, maar goede organisatie en voorbereiding zijn voor mij wel key. Cadeautjes en feestoutfits koop ik altijd ruim een maand van tevoren. Alle boodschappen die lang houdbaar zijn doe ik ook ruim op tijd. Verder probeer ik veel rustmomentjes in te plannen voor de kinderen. Lekker samen een filmpje kijken of extra lang in bad. Dat geldt trouwens ook voor mezelf.”

Wat als je met je kersverse baby aan het kerstdiner wordt verwacht?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme