8 dingen die een relaxte moeder doet

Ouderschap Laura Saija 21 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Niet iedereen kan altijd het hoofd koel houden en een relaxte moeder zijn. Sommige moeders lopen zelfs continu met stress rond. Natuurlijk is dat ontzettend jammer, want zo geniet je veel minder van de tijd met de kinderen.

Toch lopen er heel wat relaxte moeders rond. Ze zijn helemaal zen en dat komt omdat ze allemaal het volgende doen.

Dingen die een relaxte moeder doet

Herken jij deze dingen?

1. Ze rust uit

Weinig slaap maakt ons een stuk opvliegender. Vooral met een kleine baby die nog veel wil drinken is het moeilijk om aan je nachtrust te komen. De relaxte moeder vindt het helemaal oké om zelf gewoon om zeven uur haar bed in te duiken. Ze pakt de rust als dat nodig is.

2. Ze staat op voordat de kinderen wakker worden

Dit geldt natuurlijk niet wanneer ze een onregelmatig slapende newborn heeft, maar wel als de kinderen eenmaal een ritme hebben. Een kwartiertje of half uur eerder uit bed en de relaxte moeder heeft de kans om zelf in rust te douchen en aan te kleden. Misschien heeft ze zelfs tijd om het ontbijt op tafel te zetten voordat iedereen wakker wordt.

3. Ze houdt tijd vrij voor zichzelf

Zeker als de kinderen jong zijn is dit moeilijk. Want met een peuter en een newborn heb je soms niet eens tijd om naar de wc te gaan of een warme koffie te drinken. Toch probeert de relaxte moeder een moment op de dag te vinden dat ze iets voor jezelf kan doen zonder gestoord te worden. Iets wat ze echt leuk vindt, ook al is het maar een kwartier een boek lezen.

4. Ze doet aan ontspullen

Troep zorgt voor chaos in huis en daarom ook voor chaos in je hoofd. Voor veel moeders is rondslingerend speelgoed een grote bron van irritatie. De relaxte moeder zorgt dat ze zo min mogelijk spullen heeft. Tip: eens in de zoveel tijd speelgoed ruilen met vriendinnen. Zo hebben je kinderen niet veel speelgoed in huis, maar toch altijd iets nieuw om mee te spelen.

5. Ze plant de dag

Rust en regelmaat zijn voor een kind belangrijk, maar het geeft jezelf ook een hoop rust. De relaxte moeder plant daarom aan het begin van je dag hoe ze hem gaat indelen. Als ze ’s ochtends al boodschappen gaat doen, voorkomt ze dat je om 16.30 uur met stress en chagrijnige kinderen in de supermarkt staat.

6. Ze bakent speeltijd af

De relaxte moeder weet dat je niet met een kind kan spelen en tegelijkertijd e-mails kan typen. Daarom bakent ze speeltijd en werktijd duidelijk af. Eerst een uurtje gefocust met haar kind spelen en daarna gefocust haar e-mail beantwoorden.

7. De relaxte moeder herkent het patroon

Vaak is er een patroon te vinden is in gedrag. De relaxte moeder weet precies op welke momenten ze uit haar slof kan schieten en voorkomt die momenten. Ze staat bijvoorbeeld nooit om 17.30 uur gestrest te koken met huilende kinderen aan haar been, omdat ze weet dat ze dan boos wordt op de kinderen. In plaats daarvan heeft ze ’s ochtends al gekookt en warmt ze het ’s avonds alleen nog op.

8. Ze accepteert de situatie

Een relaxte moeder heeft nooit een eindeloze to-dolijst om af te werken op dagen met de kinderen. Ze weet al dat dat niet gaat lukken en legt de lat niet te hoog. Ze accepteert dat ze de hele dag voor de kinderen zorgt en alle taken die ze wel gedaan krijgt zijn mooi meegenomen.

Laura: Waarom borstvoeding juist iets voor relaxte moeders is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme