Rusteloze benen tijdens de zwangerschap: met deze tips val je wel in slaap

Zwanger Wilma Groothuis 14 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Rusteloze benen, een hele hoop vrouwen hebben hier last van tijdens de zwangerschap. Maar hoe komt dit en wat kan je er tegen doen? Famme legt het je allemaal uit.

Het is in ieder geval niks om je zorgen over te maken, maar een vervelend kwaaltje is het wel. Het heeft zelfs een naam: het Restless Legs Syndroom en komt tijdens de zwangerschap vaak in het derde trimester voor.

Wat zijn rusteloze benen?

Het is lastig om precies te omschrijven hoe het voelt om rusteloze benen te hebben. Mensen beschrijven het als een vervelend, onrustig, tintelend of kriebelend gevoel in de benen, meestal de onderbenen. Het rusteloze gevoel gaat alleen weg als je je benen beweegt, maar zodra je weer stil ligt, komt het gevoel terug. Zo kun je dus blijven bewegen.

Het komt met name ’s avonds en ’s nachts voor, wanneer je in bed ligt en juist wilt gaan slapen. Je hebt dan de hele tijd het gevoel dat je je benen ‘moet’ bewegen. Soms maken je benen ook schokkende bewegingen, zonder dat je daar wat aan kan doen. Door de rusteloze benen is het vaak moeilijk om in slaap te vallen en kan het behoorlijk de nachtrust verstoren. Vervelend dus!

Rusteloze benen tijdens de zwangerschap

De oorzaak van rusteloze benen is niet helemaal duidelijk, wel is het bekend dat de aandoening kan samenhangen met onder andere een zwangerschap. In algemene zin kunnen door roken, alcohol of koffie de klachten erger worden, maar dit speelt tijdens een zwangerschap (meestal) niet mee.

Hoe kan het dan dat zwangere vrouwen last van rusteloze benen hebben? Hoewel de exacte oorzaken niet helemaal duidelijk zijn, kan een tekort aan ijzer en de verandering in de hormoonspiegels meespelen. Daarnaast kunnen erfelijke aandoeningen zoals reuma, nierziektes of diabetes ook de oorzaak zijn.

Tips tegen rusteloze benen tijdens de zwangerschap

Heb jij nou last van rusteloze benen tijdens de zwangerschap? Probeer onze volgende tips dan eens:

  • Probeer regelmatig even te bewegen op een dag, denk aan wandelen, fietsen of zwemmen
  • Drink voldoende water
  • Ga niet vlak voor het slapengaan intensief sporten
  • Drink ’s avonds geen koffie meer
  • Masseer je benen voor het slapengaan of vraag of je partner dat wil doen
  • Eet genoeg ijzerrijke voeding
  • Rek en stek je benen regelmatig
  • Neem een warm bad voor je gaat slapen
  • Gebruik zowel warme als koude kompressen op je benen of wissel een warme douche af met een koudere douche
  • Magnesium schijnt ook te helpen tegen de klachten. Eet voeding waar dit in zit, zoals volkoren producten, noten en zaden, melk, groene groente, vis en peulvruchten.

Er zijn medicijnen tegen rusteloze benen, maar dat wordt sterk afgeraden tijdens de zwangerschap. Er is namelijk nog te weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze medicijnen bij zwangere vrouwen.

Rusteloze benen na de zwangerschap

Hoewel rusteloze benen bij veel vrouwen na de zwangerschap weer verdwijnt, zijn er helaas ook vrouwen die er wel last van blijven houden. Misschien niet in de heftigheid zoals tijdens de zwangerschap, maar het kan af en toe nog voorkomen.

Mocht je nou veel van bovenstaande tips al hebben geprobeerd, maar lijkt het niet (genoeg) te helpen? Dan kun je ook altijd eens langs de huisarts gaan, want misschien zit er wel een achterliggende erfelijke aandoening zoals eerder genoemd achter. Als dat zo is, kun je daarvoor behandeld worden en weet de huisarts wat je het beste wel en niet kan doen.

Kuitkrampen tijdens de zwangerschap: wat is de oorzaak en hoe ga je ermee om?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen