Feit of fabel: kun je zwanger worden als je ongesteld bent?

Menstruatiecyclus Julia van Buuren 14 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je ongesteld bent, denk je misschien niet gelijk aan een toekomstige zwangerschap. Toch is het ook dan opletten geblazen. Ook al is de kans soms klein, je kunt door onveilig seks te hebben altijd zwanger raken.

Het is dus ook mogelijk om zwanger worden terwijl je ongesteld bent. Wij leggen uit hoe dit komt.

De menstruatiecyclus

Als vrouw kun je zwanger raken op de dagen voor en op het moment van de eisprong, dit zijn ook wel je vruchtbare dagen. Tijdens de eisprong komt er een eicel uit een van de eierstokken tevoorschijn.

De eisprong vindt gemiddeld 14 dagen voor het begin van de menstruatie plaats. En de menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen.

Side note: zowel het moment en de duur van de vruchtbare dagen als de menstruatiecyclus, kan per vrouw verschillen.

Ongesteld en vruchtbaar

Wanneer je een korte menstruatiecyclus hebt, kan het zo zijn dat je eisprong vlak na je menstruatie plaatsvindt, en op die manier ben je vruchtbaar tijdens je menstruatie.

Daarnaast kan een zaadcel lang overleven in het lichaam van een vrouw, wel twee tot zeven (!) dagen. Heb je als vrouw een korte menstruatiecyclus? Dan kan de zaadcel overleven tot je eisprong, en kun je dus zwanger worden.

Of je daadwerkelijk zwanger raakt, is dus afhankelijk van je menstruatiecyclus en de kwaliteit van het sperma.

Zwanger worden als je ongesteld bent?

Wil je graag zwanger worden? Dan is de kans het grootste als je een paar keer seks hebt in de zes dagen voor je eisprong. Deze vindt twee weken voor je menstruatie begint, plaats.

Vrouwen die regelmatig ongesteld zijn, hebben vrijwel elke maand een eisprong. Mocht je niet vaak ongesteld worden of een hele tijd niet ongesteld zijn geweest, dan is het niet zeker of er een eisprong is. Stress, hard sporten, zwaar werk, snel veel gewicht verliezen, weinig eten of overgewicht, kunnen er onder andere voor zorgen dat de kans op een eisprong kleiner is.

De meeste vrouwen die een paar keer seks hebben in de zes dagen voor de eisprong, raken binnen het eerste jaar zwanger. Mocht dit niet lukken? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

6 bizarre dingen die er met je lichaam gebeuren als je ongesteld bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen