10x dingen waar partners het meest over ruziën als Kerstmis voor de deur staat

Relatie Gina Koninkx 22 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Wat als je ‘All I Want For Christmas Is You‘ even niet meer zo vrolijk zingt? Je bent niet de enige want in deze stressvolle periode zijn er behoorlijk wat koppels die regelmatig met elkaar discussiëren. Van de voorbereidingen in de keuken tot het bedrag dat aan cadeaus wordt uitgegeven: dit zijn de tien dingen waar het vaakst ruzie van komt voor Kerstmis.

Ruzie tijdens de feestdagen

Hoewel december volgepland staat met leuke afspraken, is het niet alleen maar feest. De nodige voorbereidingen moeten worden getroffen voor de kerstdiners en dat zorgt – op z’n zachtst gezegd – nogal eens voor ruzie. Over deze tien dingen wordt het meest geruzied.

1. Geld

Met stipt op nummer 1 staan de financiën. December is een dure maand waarin veel geld wordt uitgegeven aan cadeaus en eten. Veel stellen hebben dan ook ruzie over hoeveel ze overal aan uitgeven. Het budget voor de kindercadeaus maar ook hoeveel ze willen uitgeven aan het kerstdiner. En dan zijn er ook nog stellen die op vakantie willen gaan of wil de één iets totaal anders doen van de dertiende maand.

2. Afspraken tijdens de feestdagen

Als je eenmaal je eigen gezin hebt, merk je dat het best druk is zo rond de kerstdagen. Je wilt zelf kerst vieren met de kids maar ook je schoonouders en eigen ouders zien jullie graag langskomen met de kids. De planning daarvoor is dan ook vaak een punt van discussie. Al helemaal met gescheiden (groot)ouders die ook nog eens apart moeten worden bezocht.

3. Ruzie over de taakverdeling

Er moeten cadeaus worden gehaald (voor zowel kerst als Sinterklaas), gedichten worden geschreven, bomen worden versierd. Dat alles bij elkaar neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Dat is voor sommige koppels reden voor een ruzie want de taken moeten natuurlijk wel gelijk worden verdeeld.

4. Schoonmaken

Als er bij jullie thuis kerst wordt gevierd, wil je dat het huis er tiptop uitziet. Niet alleen zetten jij en je partner een heerlijk kerstdiner op tafel, voorafgaand willen jullie ook het hele huis hebben gepoetst. Probeer deze taken te verdelen en doe alleen hetgeen dat prioriteit heeft. Deze extra stress kun je namelijk echt niet gebruiken en het is nergens voor nodig.

5. Plannen tijdens de kerstdagen

Niet alleen vieren jullie Kerstmis bij jullie (schoon)ouders, er worden ook nog heel veel andere activiteiten ingepland deze maand. Veel sterkte gewenst voor degenen die ook nog een kinderfeestje moeten organiseren. Al deze plannen samen kunnen behoorlijk wat stress en onenigheid opleveren. Bedenk iets wat haalbaar is voor jullie beiden en verplaats zo nodig een kinderfeestje naar januari.

6. Ruzie over het kerstdiner

Dan nóg iets waar niet iedereen op zit te wachten: het bedenken en uitvoeren van het kerstdiner. Dit is nog zo’n ding waar stellen dan ook regelmatig ruzie over hebben nu Kerstmis voor de deur staat. Al helemaal op de dag van het diner zelf en jullie elkaar in de weg lopen in de keuken.

Wil jij niet bezwijken aan de feestdagen-stress? Lees dan ook dit artikel: Famme to the rescue! Zo bezwijk jij voor Kerstmis niet aan de feestdagen-stress.

7. Verschillende (familie) tradities

Misschien ben jij wel heel andere tradities gewend met Kerstmis dan je partner, dat kan dan ook tot behoorlijk wat frictie zorgen. Al helemaal als deze tradities ver uit elkaar liggen: wel of niet naar de kerk, Kerstmis überhaupt wel of niet belangrijk vinden. Probeer het zo af te stemmen dat je bij de familie van je partner die tradities aanhoudt, en bij jouw familie jullie eigen tradities. Wie weet groeit het juist wel veel meer naar elkaar toe.

8. Té hoge verwachtingen hebben

Leuke cadeaus, een heerlijk en uniek kerstdiner en dan óók nog leuke outfits voor jezelf en de kids. Je kunt de lat met kerst zo hoog leggen als je zelf wil, maar daar krijg jij onnodig veel stress van. Het leidt zelfs regelmatig tot een clash met je lover als hij of zij vindt dat het niet nodig is om nieuwe kleding te kopen speciaal voor kerst. Stel je verwachtingen in deze periode wat bij. De kip een beetje verbrand? Niemand zal je dat kwalijk nemen want sh*t happens.

9. Weinig aandacht voor elkaar

Als jij en je partner het allebei druk hebben op werk en ook nog eens veel afspraken hebben in december, heb je al gauw wat minder tijd voor elkaar. Dat kan er voor zorgen dat de een, of misschien wel jullie beiden, zich een beetje verwaarloosd voelt. Plan daarom dan ook nog bewust tijd in voor elkaar. Je hoeft dan niet per se iets te gaan doen, maar wel even met je volle aandacht bij je partner zijn.

10. Ruzie door de stress

Hoewel ruzie leidt tot stress, werkt dat andersom ook zo. Stress leidt tot ruzie vooral omdat je als je last hebt van stress, sneller geïrriteerd bent. Probeer daarom al ruim van te voren een goede planning te maken samen, om last minute stress (cadeaus kopen op 24 december in de ochtend) te voorkomen.

7x oud en nieuw tradities van over de hele wereld om het jaar af te sluiten

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen