U-vormige tandenborstels: alle voor- en nadelen op een rij

Kinderen Valéry de Voijs 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe leuk vindt jouw kind het om zijn tanden te poetsen? Waarschijnlijk een overbodige vraag. In veel huishoudens zal het tandenpoetsen namelijk niet bepaald op het lijstje staan van ‘meest leuke activiteiten op een dag’. Daar zou een U-vormige tandenborstel verschil in kunnen maken. Maar hoe handig zijn deze tandenborstels eigenlijk? Famme gaat op onderzoek uit en zet de voor- en nadelen op een rijtje.

Een U-vormige tandenborstel zou het tandenpoetsen bij jonge kinderen gemakkelijker moeten maken. Maar hoe effectief zijn deze tandenborstels eigenlijk?

U-vormige tandenborstel

De halfronde tandenborstels zijn zowel in een handmatige als automatische versie beschikbaar, en winnen de laatste jaren aan populariteit. Zo wordt deze manier van tandenpoetsen op platformen als YouTube of TikTok al een tijdje gepromoot.

Verschillende tandartsen hebben hun een review gegeven over de kindvriendelijke uitvinding. Volgens tandarts Jon, oprichter van het Youtube-kanaal Electric Teethis de keuze voor een tandenborstel niet het belangrijkste. Volgens de tandarts ligt de prioriteit eerder bij:

  • De duur van het tandenpoetsen
  • De frequentie van het tandenpoetsen
  • De techniek die je gebruikt tijdens het poetsen

Voordelen van een U-vormige tandenborstel

De kleurrijke U-vormige tandenborstels maken het tandenpoetsen leuker voor kids. Het is een nieuwe ervaring, en kinderen voelen zich onafhankelijk omdat ze de tandenborstels zelf gemakkelijk kunnen gebruiken.

Ook kunnen deze kindvriendelijke tandenborstels helpen bij kinderen met een lichamelijke beperkingen of een leerachterstand. Volgens onderzoek zouden kinderen met autisme eerder vatbaar zijn voor  het ontwikkelen van problemen als angst voor een tandarts, problemen met tandenpoetsen of tandenknarsen. De U-vormige tandenborstels zijn gemakkelijk in het gebruik én ze bereiken het gehele gebit tegelijkertijd.

Klinkt als de perfecte uitvinding, nietwaar? Toch niet helemaal. Er zitten namelijk een aantal addertjes onder het gras.

Nadelen van een U-vormige tandenborstel

Helaas kunnen verschillende tandartsen vaststellen dat het poetsen met een U-vormige tandenborstel het gebit van kinderen niet zo goed schoonmaakt als de reguliere tandenborstels. Uit onderzoek (weliswaar bij volwassenen) blijkt dat de de U-vormige tandenborstels er niet in slaagt om net zoveel tandplak te verwijderen als de reguliere borstels. Dat zou komen omdat de borstels geen goed contact kunnen maken met de tanden.

Dat bewijst Dr. Taylor als zij op haar TikTok-account de tandenborstel test. Ze eet een paarse substantie dat haar tanden een paarse kleur geeft en gebruikt vervolgens de U-vormige tandenborstel. Het resultaat? De tanden en het tandvlees blijven paars. Ten slotte is het voor sommige merken noodzakelijk om een speciale tandpasta te gebruiken, en (je raadt het al) die is weer een tikkie duurder dan de reguliere tandpasta.

Conclusie

Als jouw kind moeite heeft met tandenpoetsen zou de U-vormige tandenborstel een optie kunnen zijn aangezien de borstels kindvriendelijk in het gebruik zijn. De tandenborstel zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn voor het dagelijkse ‘tandenpoetsendrama’ in jouw badkamer, maar je wilt deze tandenborstel niet gebruiken als vervanger van de reguliere borstels.

Stennis om tandenpoetsen? Zo moedig je je kind aan het tóch te doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme