Sanne (27): ‘Ik had PCOS en géén kinderwens, maar kreeg onverwacht een drieling’

Persoonlijk Valéry de Voijs 3 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Sanne (27) krijgt de schrik van haar leven wanneer de zwangerschapstest een positief resultaat geeft. Als daarna blijkt dat ze niet alleen zwanger is van één, niet twee, maar drie baby’s, valt ze letterlijk flauw. Aan Famme vertelt ze haar bijzondere verhaal.

“Ik was nog maar net afgestudeerd aan de Amsterdam Fashion Institute toen ik voor onbepaalde tijd verhuisde naar Parijs. Met precies 800 euro op mijn rekening vertrok ik naar de Franse hoofdstad, om vanuit een hostel op zoek te gaan naar een woonplek en werk. Thuis hadden ze er niet veel vertrouwen in: ‘We zien je volgende week wel weer terug’, had mijn vader nog gezegd toen hij mij en mijn twee koffers op de Thalys zette.

Op een zolderkamer in Parijs

Maar ik was vastberaden om mijn leventje in Parijs op te bouwen. Al snel vond ik werk in een atelier en regelde ik een zolderkamer waar ik bizar veel geld aan huur betaalde. In de weekenden werkte ik met mijn gebrekkig Frans bij een groenteboer. Daar leerde ik Loïc (33) kennen en na een aantal dates bleef hij slapen.

Naïef, verliefd en jong als we waren, gebruikten we geen voorbehoedsmiddelen. Heel stom natuurlijk, vooral voor iemand die geen kinderwens had. Toen ik niet ongesteld werd, gingen er in eerste instantie geen alarmbellen af. Ik heb PCOS en werd wel vaker maandenlang niet ongesteld. Ook was mijn menstruatie onregelmatig en wist ik nooit wanneer mijn eisprong plaatsvond.

PCOS en géén kinderwens

Mijn gynaecoloog had mij ooit verteld dat ik waarschijnlijk veel problemen zou hebben om zwanger te raken. Ik was wel vruchtbaar, maar het zou heel lastig worden om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Tenminste, dat had zij mij verteld. Goedgelovig als ik was, ging ik er vanuit dat ze gelijk zou krijgen. Daarbij had ik geen kinderwens, dus ik deed verder geen onderzoek naar de mogelijkheden met PCOS.

Mijn menstruatie bleef uit, maar verder had ik geen zwangerschapskwaaltjes. Mijn borsten voelden zwaarder aan en ik had over het algemeen een opgeblazen gevoel, maar ik had geen moment gedacht dat ik zwanger kon zijn. Ik dacht dat het lag aan alle croissants die ik dagelijks at. Daarnaast ging de wijn er nog rijkelijk in tijdens de typische Franse lunchmomenten. Dat ik een opgeblazen gevoel had, was in mijn ogen dus heel logisch.

Na drie maanden kwam de oma van van Loïc op bezoek en we spraken af om te lunchen. Tijdens de afwas vroeg deze oma hoeveel weken ik was. Ik had haar nog verbaasd aangekeken en had geen idee wat ze bedoelde, maar ik had de taal dusdanig onder de knie om te begrijpen dat ze het over een zwangerschap had. De volgende dag heb ik meteen een test gehaald, waar inderdaad uit bleek dat Loïcs oma gelijk had.

Ik ben ter plekke flauw gevallen

In Frankrijk ben ik meteen naar de huisarts gegaan en heb een echo laten maken. Daar kreeg ik de schrik van mijn leven. De gynaecoloog zei dat ik even geduld moest hebben en ze liep weg om er een collega bij te halen. Samen zeiden ze dat ik even diep in en uit moest ademen. Het leek er namelijk op dat er niet één, maar drie hartjes klopten. Ik ben ter plekke flauw gevallen.

Ik heb het nieuws moeten verwerken en had geen benul hoe we dit moesten aanpakken. Loïc begon meteen met de praktische zaken. Hij wilde trouwen en liep de makelaarskantoren plat om een nieuw appartement te vinden. Zo ver was ik nog niet. Ik woonde in een vreemde stad, ver weg van mijn familie. Ik had totaal geen kinderwens en kon financieel nog maar net rondkomen. Nu droeg ik niet één, maar drie baby’s in mijn baarmoeder. Ik kreeg dat emotioneel niet geregeld.

Ik heb ontzettend veel hulp gehad van Loïc en zijn familie. Ook al leek mijn leven niet te lopen hoe ik dat van te voren had gepland ik begon er langzaam aan te wennen. Uiteindelijk heb ik de zwangerschap weten te doorstaan en heb ik drie gezonde en mooie jongens op de wereld gezet. Over de babynamen hebben we lang gediscussieerd, maar ook dat is uiteindelijk goed gekomen. Anderhalf jaar geleden ging ik in mijn eentje naar een hostel, nu woon ik hartje Parijs met een gezin van vijf. Wel ben ik tegenwoordig aan de anticonceptiepil overigens, want dit gaat mij niet nog eens gebeuren.”

Column Laura: ‘Is een koude baarmoeder de reden van onvruchtbaarheid in Nederland?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme