Wat is een schijnzwangerschap en wat zijn de symptomen?

Zwanger Vera Guldemeester 6 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Heb je het idee dat je zwanger bent en heb je zelfs alle symptomen van een zwangerschap, maar blijft een positieve test maar uit? Misschien heb je dan last van een schijnzwangerschap. Hieronder geven we je er meer informatie.

Zeker voor mensen die zo graag zwanger willen worden is een schijnzwangerschap erg verdrietig. Je voelt je namelijk op en top zwanger, maar je bent het helaas niet.

Wat is een schijnzwangerschap?

Een schijnzwangerschap, ook wel pseudocyesis genoemd, is een fenomeen waarbij je niet zwanger bent, maar je je wel zwanger voelt. Het kan zelfs zo erg zijn dat je iedere ochtend boven de wc hangt om over te geven, groeiende borsten hebt en je een groeiende buik hebt. Maar een kindje in je buik? Dat heb je niet.

Psychisch erg moeilijk

Een schijnzwangerschap is verschrikkelijk, zeker voor vrouwen die ontzettend graag een baby willen. Je voelt je namelijk op en top zwanger en kunt dus ook alle nadelen van een zwangerschap ervaren, zoals misselijkheid. Het is daarom psychisch erg zwaar als je erachter komt dat je niet zwanger bent en er ook geen baby in je buik zit. Je voelt je namelijk wél zwanger. Ook voor vrouwen zonder kinderwens kan een schijnzwangerschap moeilijk zijn. Ze willen namelijk geen kind, maar denken er wel een te krijgen. Ook dit is psychisch erg moeilijk.

Wat is de oorzaak van een schijnzwangerschap?

Vaak wordt een schijnzwangerschap beïnvloed door een grote kinderwens of juist angst om zwanger te worden. Of je nu graag een kind wil of juist bang bent voor een zwangerschap: het zorgt ervoor dat je veel aandacht hebt voor jouw lichaam. Veel meer dan wanneer je deze drang of angst niet zou hebben. Je gaat dingen zien die er helemaal niet zijn. Daarnaast kan ook een verstoring in je hormonale balans ervoor zorgen dat je lichaam zich echt gaat gedragen alsof je zwanger bent, terwijl dit niet zo is.

Veel voorkomende symptomen

Let op deze dingen.

Uitblijven van menstruatie

Het uitblijven van een menstruatie is vaak het eerste wat opvalt als je zwanger bent. Bij een schijnzwangerschap krijgen veel vrouwen hier ook mee te maken. Hierdoor denken ze dan ook dat ze zwanger zijn.

Dikke buik

Als je zwanger bent dan krijg je natuurlijk een dikkere buik. Vrouwen met een schijnzwangerschap krijgen ook een dikkere buik en ervaren ook het opgeblazen gevoel dat zwangere vrouwen in de eerste weken van hun zwangerschap vaak hebben.

Ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid en overgeven? Ook dat is een veelvoorkomend symptoom. Dit komt ook omdat je gevoeliger wordt voor geuren.

Vermoeidheid

Zeker in het eerste trimester van je zwangerschap zijn veel vrouwen erg moe. Dit is natuurlijk logisch, want je lichaam is druk bezig. Bij een schijnzwangerschap hebben vrouwen ook last van vermoeidheid, waardoor ze kunnen denken dat ze zwanger zijn.

Grotere borsten

Veel vrouwen zien en merken aan hun borsten dat ze zwanger zijn. Ook vrouwen met een schijnzwangerschap krijgen last van gevoelige en/of gespannen borsten. Soms kunnen ze zelfs groter worden.

Waarom hebben vrouwen het vaker koud dan mannen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme