Tegen je zin in seks hebben na je bevalling? Je bent niet de enige

Relatie Laurien Bleeker 17 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Een bevalling is niet niks. Bovendien hebben de meeste vrouwen lichamelijke schade na een bevalling, om het nog maar niet te hebben over wat het mentaal met je doet. Dat je niet direct weer staat te springen om seks te hebben is dus niet zo gek, maar wat blijkt, veel vrouwen doen het toch, tegen hun zin in.

Je hebt van alles aan je hoofd na je bevalling en met een mini-mensje waar je voor moet zorgen, maar seks? Daar ben je vaak nog niet aan toe. Toch hebben vrouwen tegen hun zin in seks na de bevalling.

Tegen je zin in seks na je bevalling hebben

Na zes weken of na drie maanden en soms tegen je zin in, geven veel vrouwen er toch aan toe. Dat zegt medisch seksuoloog Woet Gianotten van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS) tegen het AD. Gianotten zegt onder andere weten dat vrouwen uit medelijden seks hebben na de bevalling. “Veel vrouwen vinden het zielig voor hun man om ze geen seks te geven, en gaan er dan toch in mee terwijl ze er zelf lichamelijk of mentaal nog niet aan toe zijn.” Maar dat kan wel tot grote problemen leiden.

Zo kan er een patroon ontstaan van pijn bij het vrijen naar angst voor pijn. Dat neem je een volgende keer onbewust mee waardoor je de bekkenbodem te veel aanspant. Dat resulteert weer in weinig tot niet vochtig worden en weer pijn bij het vrijen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 83 procent van de stellen seksuele problemen ervaart in de eerste drie maanden seks na de bevalling. Na zes maanden gaat het nog altijd om 64 procent.

Toekomstige problemen op seksueel gebied

Zonde, want samen hierover praten lost al een hoop op. Bovendien hoef je niet meteen over te gaan tot ‘de daad‘ kort na je bevalling. Je kan ook eerst elkaars lichaam herontdekken, wanneer jij je daar goed bij voelt. Natuurlijk heeft je partner jou (en je lichaam) gemist, maar jij zelf net zo goed. Door de tijd te nemen voor je eigen herstel en elkaar, voorkom je vele toekomstige lichamelijke en mentale problemen op seksueel gebied. Vind je het lastig om hier met je partner over te praten? Kijk dan eens of je het fijner vindt om het er met je verloskundige of andere zorgverlener over te hebben.

Overigens is het ook heel normaal om die zin in seks na je bevalling wél weer te hebben. En om geen pijn te voelen en totaal ontspannen te zijn. Hoe dan ook: er samen of met iemand anders over praten, helpt.

Seks na een miskraam – wat niemand je hierover vertelt maar wat je wel wilt weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme