Single Sas #37: ‘Ik vertik het. Ik ga met kerst niet naar mijn ouders’

Columns Saskia 19 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

“‘Weet je wel wat je mama aan doet?’, vraagt mijn broer wanneer ik hem vertel dat ik deze kerst even lekker oversla. ‘Kerst kun je niet zomaar overslaan. Het is traditie.’ En hoewel ik het vervelend vind om hem teleur te stellen blijf ik toch bij mijn beslissing.

Ik vertik het. Ik doe het niet meer. Deze kerst vier ik in m’n uppie.

Hoerige laarzen aan het kerstdiner

Voor geen geld zal ik aanschuiven aan die grote tafel waar de hele familie de kans krijgt om kritiek te leveren op mijn hoge leren laarzen die volgens ome Paul veel te hoerig zijn. En tante Irene zal ik ook niet gaan missen. Ik zal nooit vergeten hoe ze een paar jaar geleden alle aandacht op mijn dieet wist te vestigen.

Ze wist iedereen ervan te overtuigen dat ik veel te mager was voor dat colbert en ze zei zelfs tegen mijn moeder dat ik overduidelijk een eetprobleem had. Dat ik in een stressvolle scheiding lag en mijn hoofd boven water probeerde te houden was voor haar geen geldige reden tot een verminderde eetlust.

Dan hebben we het nog niet over mijn nichten. De dochters van tante Irene zijn alle vier getrouwd met succesvolle mannen. Al deze gasten zien er allemaal hetzelfde uit. Ze hebben hetzelfde Gooische accent, ze gaan allemaal naar dezelfde kapper en ze rijden in dezelfde Tesla.

Een stukje grond in de Metaverse is geen kindercadeau

Het verbaast me ook niet dat ze alle vier in de financiële sector werken en ze schamen zich er niet voor om de laatste investeringen uitgebreid te bespreken op de verjaardag van mijn dochter. Zelf vonden ze een digitaal stukje grond in de Metaverse dan ook een prima cadeau voor mijn 4-jarige dochter.

Ook de blije vriendin van mijn broer zal ik niet gaan missen. Begrijp me niet verkeerd; ik gun mijn broer natuurlijk al het geluk van de wereld. Maar toen hij op 43-jarige leeftijd vertelde dat hij een relatie is begonnen met zijn stagiaire van 23 ging het voor mij te ver.

Nu zijn vriendin haar studie heeft afgerond en ze bij mijn broer is ingetrokken voelt ze zich zo volwassen als een 40-jarige. Dat ik gescheiden ben en als happy vrijgezel door het leven ga, gaat er bij haar niet in. ‘Heb je online daten dan al geprobeerd?’ Of: ‘Ik heb nog wel een leuke broer’, zijn dan niet bepaald de opmerkingen waar ik met kerst op zit te wachten.

Neen. Voor mij gaat het hem niet worden dit jaar. Geef mij maar een foute kersttrui, een pizza, een dekentje en een kerstfilm. Daar maak je mij veel gelukkiger mee.”

Single Sas

Iedere maandag lees je op Famme een column van de 33-jarige Saskia. Na tien jaar kwam er een einde aan het huwelijk van Saskia. Nu woont ze al ruim een jaar alleen in de grote stad met haar twee kinderen, Loua (4) en Liam (2). Ze is klaar voor een nieuwe man in haar leven en schrijft in Single Sas over het daten als single moeder.

Single Sas #36: ‘Zo zul je alle mannen moeiteloos verleiden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen