Single Sas #39: ‘Ik ben net een losgeslagen hormonale puber’

Columns Saskia 16 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

“De laatste weken verkeer ik in Lalaland. Mijn hoofd is er niet helemaal bij, en mijn hartje lijkt te zweven op een roze wolk. Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog eens zo verliefd kon worden. Toch voel ik me de laatste tijd als een losgeslagen hormonale puber. Mijn kaken doen onderhand pijn van die onbewuste glimlach die ik niet meer van mijn gezicht krijg, tijdens de lunch krijg ik geen hap door mijn keel en ik barst van de energie.

Mijn verliefdheid straalt er vanaf, en het begint zelfs anderen op te vallen. Mijn moeder kwam laatst helpen met het huishouden en zag haar kans schoon om mijn kinderen te ondervragen. ‘Of mama het de laatste tijd gezellig heeft met nieuwe mannenvrienden?’, vroeg ze brutaal. Gelukkig vindt mama het fijn voor me, en gunt ze me de wereld.

Van een mooi bord eet je nooit alleen

Dat is niet bij iedereen het geval. Mijn single mom-vrienden lijken iets minder enthousiast te reageren. Ongevraagd geven ze hun ongezouten mening. ‘Van een mooi bord eet je nooit alleen’, zei één van mijn ‘vriendinnen’ zelfs recht in mijn gezicht. Wanneer ik haar naar verdere uitleg vroeg, liet ze weten dat Tom wel een tikkeltje boven mijn niveau lag. Van je vrienden moet je het maar hebben.

Toch heb ik ook mensen in mijn omgeving die het me wél gunnen. Zo was Tom een keer blijven slapen, en stond mijn ex ‘s ochtends voor de deur om de kinderen op te halen. Ik was op dat moment net eventjes de deur uit voor een ontbijtje, waardoor Tom en mijn ex zichzelf moesten redden. Dat was overigens ook heel bijzonder. Kwam ik met tassen vol broodjes en croissants de kamer binnen, zag ik mijn nieuwe liefde (in mijn felroze badjas) tegenover mijn ex de laatste voetbalwedstrijden bespreken.

Later kreeg ik een appje van mijn ex. ‘Heb je goed gedaan Sas, hij lijkt me een hele chille gast. Verpest het niet.’ Hoewel die laatste drie woorden een lichte irritatie opwekten, kon ik zijn opmerking goed hebben. Mijn ex is redelijk kieskeurig, dus wanneer hij iemand beschrijft als een chille gast, weet ik dat hij heel positief is.

Maar naast mijn kinderen, sommige vriendinnen en mijn ex zijn er nog tal van ogen die Tom lijken te keuren. Laat ik de meeste blikken krijgen op een plek waar ik het niet had verwacht: het schoolplein. Een paar dagen geleden kwam ik voor het eerst hand in hand het schoolplein op. Samen met Tom ging ik Loua ophalen van school. Nu woon in hartje Amsterdam en verwacht ik geen oordelende blikken of geroezemoes. Maar daar had ik me even flink in vergist.

New meat in town

De moeders die me normaal geen gedag zeiden, bogen nu hun hoofden bij elkaar. De vader met wie ik voorheen flirtende blikken uitwisselde, leek me nu te negeren. En de au pair met wie ik normaal wel eens een praatje maakte, kwam nieuwsgierig naar me toe. ‘New meat in town‘, riep de Amerikaanse dame uitbundig, terwijl ze zichzelf ongevraagd voorstelde. Zelfs de lerares van groep 3 kwam even een praatje maken om – in haar eigen woorden, ‘even te checken hoe het nu met me ging’. Dat ik toevallig een knappe man in een leren jack van ruim twee meter aan mijn zijde had, leek ze zogenaamd nog niet gezien te hebben.

Wanneer ik het schoolplein verliet, voelde ik de ogen in mijn rug. Het zijn dus niet alleen de hormonen waardoor ik me weer een puber voel; het lijkt alsof ik met een kersverse verkering terug stap in mijn eigen schooltijd. Ongemakkelijk, onzeker, ongeremd, maar bovenal heel trots, vrij en kneiter verliefd. Mij hoor je in ieder geval niet klagen.”

Single Sas

Iedere maandag lees je op Famme een column van de 33-jarige Saskia. Na tien jaar kwam er een einde aan het huwelijk van Saskia. Nu woont ze al ruim een jaar alleen in de grote stad met haar twee kinderen, Loua (4) en Liam (2). Ze is klaar voor een nieuwe man in haar leven en schrijft over het daten als single moeder.

Single Sas #38: ‘Kun je nog wel verliefd worden als je ouder bent?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme