Nooooo way! Smeer deze dingen nóóit op je gezicht

Beauty Redactie 1 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

We zijn altijd geïnteresseerd in de laatste beauty trends. Wie heeft er nog geen kokos- of arganolie in huis gehaald? Toch is het niet altijd verstandig om een random recept op je gezicht te smeren…

Dankzij een overvloed aan beauty blogs komen er dagelijks meerdere schoonheidstips online. Als een tip jou aangaat ben je al snel geneigd een poging te wagen, zeker als je de producten al in huis hebt. Toch moeten we voorzichtig blijven omgaan met dit soort informatie. Sommige huis-tuin-en-keuken ingrediënten kun je namelijk maar beter niet op je gezicht smeren.

Smeer dit nooit op je gezicht

Hoe creatief jij ook bent, blijf weg van deze ingrediënten;

1. Citroen

Citroen wordt vaak opgevoerd om verkleuringen in je gezicht tegen te gaan of pukkeltjes uit te drogen. Maar doe het niet! Je beschadigt namelijk de ‘zuurmantel’ van de huid. Dit is een belangrijke laag die ons beschermt tegen invloeden van buitenaf, maar ook helpt om zweetmoleculen af te breken. Voor je huid kun je het beste pH-neutrale producten gebruiken (waarde van 5,5). Citroen heeft een pH waarde van 2 en is dus echt veel te zuur voor je gezicht.

2. Vaseline

Wie heeft het niet in huis? Vaseline doet wonderen bij kleine wondjes of schrale lippen, maar is niet geschikt voor de droge gezichtshuid. Dit komt omdat vaseline de huid te veel afsluit. Ja, je houdt misschien wat extra vocht vast maar ook talg en vuil blijft zo te lang op je huid liggen. En trust me, dat wil je niet! Gebruik liever een speciale moisturizer.

3. Tandpasta

Wie kent de tip niet? ‘Heb je een puistje? Smeer er dan ‘s avonds wat tandpasta op en je bent in no time van je probleem af.’ Nou, niet helemaal. Tandpasta droogt het puistje misschien uit, maar menthol en fluoride kunnen de huid eromheen behoorlijk beschadigen. Bij sommigen vertoont de huid zelfs overeenkomsten met brandwondjes, die pas na lange tijd weer wegtrekken. Ouch!

4. Suiker

Op internet staan vele recepten voor DIY scrubs. Veel daarvan bevatten het ingrediënt suiker, omdat dit zorgt voor een korrelig textuur. De korrels moeten helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en laten een ‘schone’ huid achter. Dat klinkt super, maar je gezichtshuid is er niet blij mee. De suikerkorrels zijn te grof om te scrubben en beschadigen het huidoppervlak. Als je dit te vaak doet, zul je eerder tekenen zien van huidveroudering. No thanks!

5. Heet water

Een hete douche voelt zalig, maar is niet even vriendelijk voor je gezichtshuid. Door het hete water verliest je huid veel vocht, terwijl de natuurlijke oliën worden weggespoeld. Deze combinatie maakt dat je huid na afloop extra olie zal aanmaken om de balans te herstellen. In praktijk kan dit leiden tot break-outs of een gemengde huid met droge plekken.

6. Haarlak

Geloof het of niet, maar er zijn vrouwen die haarlak gebruiken om hun make up te fixeren. Dit is uiteraard NIET de bedoeling! Niet alleen droogt haarlak je huid enorm uit, de fijne bestanddelen zullen ook in je poriën terecht komen. In feite maak je je huid dus alleen maar vies en geïrriteerd. Probeer bij het aflakken van je haar, dus altijd de haarlak uit je gezicht te houden.

Vaseline alleen tegen droge lippen? Er zijn véél meer beauty hacks!

7. Body Lotion

Ben jij ook verslaafd aan je body lotion? Iedere vrouw weet dat moisturizen een must is, maar kom niet in de verleiding het heerlijk ruikende goedje op je gezicht te smeren. Veel body lotions bevatten namelijk (te) veel parfum en niet de juiste bestandsdelen voor je gezicht. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar je gezichtshuid vraagt gewoon om andere producten.

8.Baking Soda (zuiveringszout)

Net als citroen, heeft zuiveringszout een sterk afwijkende pH waarde (deze is maarliefst 9!). Het gevolg is dat je natuurlijke huidbarrière dusdanig wordt verstoord dat de huid moeite krijgt zichzelf te herstellen. Gebruik het product dus zeker niet als aftersun (daarvan staan recepten online) of als gezichtsreiniger (ondanks dat een handjevol modellen en celebrities fan zijn).

9. Anti-bacteriële gel

Dit klinkt misschien gek, maar ik ken vrouwen die soms anti-bacteriële gel op een opkomend puistje smeren. Zij zweren er bij, omdat de gel bacteriën doodt en het puistje helpt uitdrogen. Aangezien puistjes feitelijk kleine ontstekingen van de huid zijn klinkt dit logisch, maar je voelt ‘m al aankomen: doe het niet! De bestandsdelen zullen de huidcellen dusdanig beschadigden, dat de cellen afsterven. Het gevolg is een dikke laag dode huidcellen oftewel een ruwe huid. Uhm, toch maar niet…

Je huid goed verzorgen in de herfst is essentieel om de schade van de zomer te herstellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen