Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Eten 1 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Toch maar niet! 6x dingen die je niet in de magnetron wilt opwarmen

In het leven van een ouder (of nou ja, daarvoor ook) kan een magnetron je beste vriend zijn. Toch wil je er niet alles zomaar in schuiven.

Wetenschappers op Readers Digest waarschuwen voor deze dingen, dus lees even mee:

1. Hard gekookt Ei

Met of zonder schil, het vocht binnenin wordt zo extreem gestoomd, alsof het in een kleine snelkookpan zit. Daardoor kan het ei exploderen.

Nog enger: het ei kan ook pas ‘ontploffen’ als je ‘m eruit pakt of op je bord legt. Een hardgekookt ei is dus allesbehalve geschikt voor de magnetron. Lekker warm opeten als ‘ie net gekookt is dus. Vergeten of te laat? Kook liever een nieuwe. Toch in de magnetron? Snijd het dan in kleine stukjes.

2. Moedermelk

Veel moeders vriezen de melk die ze teveel hebben in (goed idee), om het vervolgens op te warmen in de magnetron: geen goed idee. Laat het vanzelf ontdooien. Een magnetron kan de warmte niet goed verdelen, waardoor sommige delen lauw zijn en sommige heel heet. Dat kan het mondje van je baby verbranden. Daarnaast kan het plastic waarin je het verwarmt kankerverwekkende stofjes vrijgeven. Hoe je het wél op kunt warmen of ontdooien: in een pannetje op het fornuis of afgesloten in een grotere bak warm water.

3. Bewerkt vlees

Hieronder vallen onder andere bepaalde vleeswaren (worst, ham), knakworstjes, ingeblikt vlees en bacon. Dit soort vlees bevat vaak chemische toevoegingen en conserveermiddelen. Bij het verhitten in de magnetron kunnen ze omgezet worden in schadelijke stoffen voor je gezondheid.

Feit of fabel: is het écht gevaarlijk om water twee keer te koken?

4. Kip

In een magnetron worden bacteriën vaak niet allemaal gedood. Het wordt namelijk van buiten naar binnen verwarmd, niet van binnen naar buiten. Daardoor blijven sommige bacteriën overleven. Vanwege het hoge risico op salmonella in kip, wordt het afgeraden om dit in de magnetron te verhitten voor directe consumptie. Bak of kook het altijd door en door om alle bacteriën te doden. Bovendien wordt de smaak daar ook beter van.

5. Bladgroente

Als je je kool of spinazie later als restje nog wil eten, kun je dit beter in de oven doen dan in de magnetron. In de magnetron kunnen de van nature aanwezige (en gezonde!) nitraten omgezet worden in nitrosaminen, die schadelijk zijn voor het lichaam. Hetzelfde geldt voor ander nitraatrijk voedsel, zoals bietjes of rapen. Gelukkig zijn veel soorten kool en bietjes koud ook lekker ;-).

6. Rijst

Echt? Ja, in sommige gevallen wel. Dit komt door de bacterie Bacillus cereus die soms aanwezig kan zijn. De hitte doodt die wel, maar hij kan zijn sporen hebben nagelaten. Om dit te voorkomen moet je het door en door verhitten. Tot nu toe zijn er nog maar weinig gevallen van diarree of overgeven bekend door deze bacterie.

10 x dingen die je kunt schoonmaken met “gewone” azijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme