De plek van je puistjes vertelt een hoop over je gezondheid

Gezondheid Sherita Jager 16 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Heb je altijd pukkels op dezelfde plek op je gezicht? Zie het als een cadeautje van je lichaam. Want de plek van je puistjes verraadt iets over je gezondheid of levensstijl. Het goede nieuws is dus ook dat je er iets aan kunt doen!

Plek van je puistjes

Wanneer je de pubertijd voorbij bent, denk je dat je ze voorgoed gedag kan zeggen; puistjes. Maar neen. Helaas. Hoe oud je ook bent, ze zullen van tijd tot tijd de kop op steken (…letterlijk). Maar nu de puberhormonen niet meer de boosdoener zijn, kun je ze veel beter te lijf gaan. Want de plek waar ze zitten verklapt waar de oorzaak kan liggen.

Voorhoofd

Puistjes op je voorhoofd kunnen het resultaat zijn van verteringsproblemen. Dit kunnen problemen met je dunne darm of je lever zijn. Daarnaast kunnen ze zich op je voorhoofd voordoen door stress, een slecht dieet, of onregelmatige slaap.

Ook kunnen pukkels op je voorhoofd het resultaat zijn van verkeerde haarproducten. Heb je een pony? Dan kan dat ook de reden zijn. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt, genoeg water drinkt en kijk kritisch naar je dieet om te ontdekken of bepaalde voeding je puisten verergeren.

LEES OOK: Smeer jij weleens tandpasta op je puisten? Dat kun je beter niet doen

Puistjes bij je slapen en wenkbrauwen

Zitten ze bij je slapen? Dat kan komen door te veel vet, alcohol of bewerkt eten. Een andere reden kan een slechte bloedsomloop zijn of problemen met je galblaas. Hoe dan ook is het verstandig om bij puisten bij je slapen en wenkbrauwen goed te kijken naar je levensstijl.

Tussen je wenkbrauwen

Soms kun je last krijgen van puistjes tussen je wenkbrauwen door het epileren, maar vaker heeft het te maken met een te hoge inname van alcohol of melkproducten. Let een tijdje op wat je eet en drinkt, om te zien of de klachten verminderen.

Op je wangen

Pukkeltjes op je wangen zijn vaak het resultaat van ongezonde lucht, en komen soms dus ook door roken. Het resultaat hiervan is longproblemen, wat zich kan uiten via puisten op je wang. Ook stress, maagklachten en het eten van grote porties kunnen voor puistjes op je wang zorgen.

Daarnaast is het belangrijk om op te letten op de hygiëne: verschoon je kussen vaak, maak je gezichtskwasten schoon en reinig elke dag je telefoon.

Puistjes op je neus

Als je last hebt van puistjes op je neus is het tijd om te relaxen. Een hoge bloeddruk kan zorgen voor pukkels op je neus. Laat je bloeddruk nakijken en pas je levensstijl aan indien nodig.

Kin

Puistjes op je kin worden gelinkt aan je dunne darm en hebben daarom te maken met je dieet. Eet meer vezels en noteer een tijdje wat je eet, zodat je kunt ontdekken welke voeding niet goed valt.

Puistjes op je kaaklijn

Wanneer ze op je kaaklijn zitten is dit vaak het resultaat van hormonen die uit balans zijn, en veel stress. Schommelende hormonen kunnen komen door je menstruatie, zwangerschap, borstvoeding of PCOS. Laat je hormonen nakijken bij de dokter als je last van pukkels op je kaaklijn blijft houden.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen