Zwanger worden? Zo houd je de spermakwaliteit hoog

Zwanger worden Sofie Obbens 10 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

De kans op een zwangerschap is het grootst als de spermakwaliteit optimaal is. Hoe je dat doet, is als volgt.  

Temperatuur sperma

De zaadvorming verloopt alleen goed als het inwendige van de zaadballen 35 graden blijft. De balzak moet daarom goed kunnen blijven koelen. Het is belangrijk om overdag ruimzittend ondergoed te dragen in combinatie met een ruime broek. Ook sporten is bevordelijk voor de spermakwaliteit. Bij een man die overmatig sport, kan het aantal zaadcellen juist verlagen. 

Overgewicht

Overgewicht kan leiden tot een verlaging van de zaadproductie. Ook roken heeft een negatief effect op het sperma, evenals teveel alcohol- en cannabisgebruik. Regelmatige stress kan ook van invloed zijn op de spermakwaliteit. Ook is het beter voor de vruchtbaarheid om regelmatig een zaadlozing te hebben, denk aan twee tot vier keer per week.

Medicijnen en voeding

Er bestaan geen medicijnen die de spermakwaliteit kunnen verbeteren. Wel kunnen een aantal geneesmiddelen de kwaliteit verslechteren, zoals spironolacton, sommige antibiotica, colchicine, sulfasalazine en immunosuppressiva.

Gezonde voeding kan de spermakwaliteit verbeteren. Dit geldt niet voor voedingssupplementen, alleen foliumzuur en zink kunnen de zaadkwaliteit licht verbeteren. Het is echter nooit aangetoond dat de zwangerschapskans hiermee toeneemt.

Let op: de vorming van een zaadcel duurt drie maanden, daarom treedt er pas na drie à vier maanden verbetering op.

Nieuw onderzoek: vapen laat je ballen krimpen en meer nare gevolgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen