Stom toeval? De echte reden waarom Disney figuren geen moeders hebben

Kinderen Valéry de Voijs 21 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Misschien is het je weleens opgevallen, of heb je er nooit bij stilgestaan, maar er zijn dus een heleboel Disney figuren die geen moeder hebben. Stom toeval? Dacht het niet. Er is dus (best een trieste) reden waarom deze Disney klassiekers moederloos zijn.

Bambi verloor zijn moeder, Mowgli werd opgevoed door wolven, en ook Pocahontas groeide op zonder moeder. Zo zijn er nog een heleboel Disney figuren die geen moeder hebben. En daar is best een bijzondere reden voor.

Deze Disney figuren hebben geen moeder

Naast Bambi, Mowgli en Pocahontas hadden ook Sneeuwwitje en Aladdin geen moeder. Ook Ariël zwom in de Kleine Zeemeermin moederziel door de oceaan. Peter Pan, Assepoester, Bella, Pinokkio: allemaal verhalen waarin de moeder geen rol speelt. Ze zijn overleden, komen simpelweg niet in beeld, of het wordt nooit benoemd.

Twee redenen

Filmproducent en regisseur Don Hahn heeft in het verleden meegewerkt aan grote Disneyproducties, en kan dus precies uitleggen waarom er zoveel prinsessen geen moeder hebben.

1. Lengte van de film

Als eerste reden noemt Hahn het tijdsgebrek, en dan heeft hij het niet over het produceren van de film. Hij doelt hiermee op de gemiddelde lengte van de Disneyfilm. Gemiddeld duurt een film namelijk anderhalf uur (80 tot 90 minuten). De meeste Disney verhalen gaan daarbij over opgroeien, en voor de Disney figuren ging dat opgroeien nét een stukje sneller als ze geen moeder hebben. Zo moet Bambi sneller opgroeien doordat haar moeder doodgaat, en beleeft Simba de avonturen omdat hij wegloopt van zijn ouders. Een snelle manier om een verhaal interessant te maken dus, volgens Hahn.

De namen van de Disney prinsessen hebben een mooie betekenis

2. Walt Disney

Een andere reden heeft niet zozeer te maken met de lengte van de film, maar gaat over Walt Disney zelf. In zijn biografie ‘How to Be Like Walt: Capturing the Disney Magic Every Day of Your Life’ is het levensverhaal van de wereldberoemde Walt te lezen. Naast filmproducent was hij regisseur, scenarioschrijver, stemacteur, animator, zakenman, entertainer, internationaal icoon en een filantroop. Zo uitgebreid Walt praat over zijn succesvolle carrière, zo stil is hij over zijn grootste verlies in zijn leven: zijn eigen moeder. Don Hahn werkte jarenlang nauw samen met Disney, en vertelt in een interview over het tragische ongeval waarbij Walt en zijn broer hun moeder verloor.

Tragisch ongeval

In 1937 kocht Walt samen met zijn broer Roy een huis voor hun ouders. Een jaar nadat hun ouders waren ingetrokken, ontdekte hun moeder een gaslek in het huis. Walt liet de oven meteen maken, maar schijnbaar was het lek niet gerepareerd. Toen hun huishoudster de dag erna kwam, vond ze beide ouders op de grond. De vader overleefde het ongeval, maar hun moeder overleed. Hahn vertelt dat Walt zich enorm schuldig voelt, aangezien hij degene was die het huis kocht.

Wat als ze wél moeders zouden hebben?

Maar wat als ze wél een moeder hadden gehad? Dan zou hun verhaal waarschijnlijk anders zijn afgelopen. Assepoester zou vast niet met muizen zijn omgegaan. Haar moeder zou de muizen waarschijnlijk meteen gevangen hebben, en zou samen met haar dochter zijn gaan shoppen. Sneeuwwitje’s ouders zouden waarschijnlijk een subtiele hint hebben gegeven, om vrienden ‘van haar eigen’ leeftijd te zoeken. Jasmine’s moeder zou haar dochter allang naar de kapper hebben gestuurd, om in ieder geval de puntjes even bij te werken. Het zou me verbazen als Bella’s ouders haar bij een monster lieten logeren, en grote kans dat Ariël’s moeder haar niet met haar onthullende kleding naar buiten zou laten gaan.

Disneyspellen voor op je smartphone waar je kids (uhm en jij) heel erg blij van worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Glamour

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme