Dry January: wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met alcohol drinken?

Gezondheid Eva ten Wolde 8 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

De eerste maand van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is voor Dry January! De feestdagen hebben een flinke aanslag gedaan op de lever en nieren, dus die zullen in ieder geval dankbaar zijn voor dit rustmoment. Ben je benieuwd wat er nog meer met je lichaam gebeurt als je de vino’s en cocktails even links laat liggen? De deskundige Johnson heeft het hele proces van stoppen met alcohol drinken op een tijdlijn gezet.

En we kunnen je alvast vertellen dat daar een hoop voordelen bij horen…

Bye, bye, alcohol: wat is het effect op je lichaam?

Als je de voordelen voor je gezondheid en gemoedstoestand eenmaal kent, zal je geen seconde meer twijfelen aan het skippen van alcohol.

Stoppen met alcohol drinken: dag 1 tot en met 3

De eerste dagen hoef je geen hoge verwachtingen te hebben, want je lichaam is er waarschijnlijk aan gewend om een aantal dagen zonder alcohol te (over)leven.

Het zou wel kunnen dat je in deze dagen meer verlangt naar zoetigheid. Dit komt doordat je lichaam de lege calorieën uit alcohol mist en dit wil vervangen met de lege calorieën uit suiker. Dit zijn calorieën die je lichaam eigenlijk niet nodig heeft om te functioneren.

Stoppen met drinken: dag 4 tot en met 7

Er kunnen binnen 72 tot 96 uur na het stoppen met alcohol drinken subtiele, lichamelijke veranderingen plaatsvinden. Het grootste verschil zit in de verbetering van de nachtrust. Je zal waarschijnlijk merken dat je meer uitgerust wakker wordt.

De alcohol in je lichaam rotzooit namelijk graag met de slaapcyclus. Het zorgt ervoor dat je aan minder REM-slaap toekomt en ‘s nachts vaker (onbewust) wakker wordt.

Stoppen met alcohol drinken: week 2

Een betere nachtrust maakt dat je overdag meer energie hebt. Zodra een goede nachtrust eerder een gewoonte dan een uitzondering wordt, zal je merken dat je veel relaxter bent. Huishoudelijke taken worden minder zwaar, werken kost minder moeite en je zal eerder meedoen als je kind een bordspelletje wil spelen.

En misschien vind je jezelf er ook nog eens beter uitzien als je in de spiegel kijkt. Hoe kan dat? Nou, alcohol bevordert de afgifte van de nieren. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht afscheidt en dat kan leiden tot uitdroging. Dit kan je duidelijk zien in je gezicht, want uitgedroogde huidcellen laten de huid er droog, uitgeput en oud uitzien.

Stoppen met drinken: week 3 tot en met 5

In deze periode begin je echt de vruchten te plukken van het stoppen met alcohol drinken. Het centrale zenuwstelsel begint zich op dit punt te herstellen. Dit stelsel wordt nu niet meer gedempt door de alcohol. Het zal hierdoor helderder worden in je hoofd, het geheugen zal beter worden en de concentratie zal vooruitgaan.

De lever en nieren worden daarnaast ook gezonder. En daar mag je ook ontzettend blij mee zijn! De lever is namelijk één van de belangrijkste organen, want het zorgt onder andere voor de verwerking van afvalstoffen en de productie van belangrijke eiwitten en brandstoffen.

Dit is ook het moment waarop je minder naar suiker gaat verlangen. En als we eventjes aannemen dat je niet te veel hebt toegegeven aan alle zoete cravings in de afgelopen weken, zal je merken dat je kleding iets losser gaat zitten.

Stoppen met alcohol drinken: maand 1 (tot en met 3)

Als Dry January zo goed bevalt dat je er nog even mee doorgaat, zal je gezondheid er steeds meer op vooruitgaan. En daar gaat je lichaam op de lange termijn zeker dankbaar voor zijn!

Binnen één tot drie maanden kunnen hartproblemen zoals een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk verminderen. De kans op keel-, maag- en leverkanker wordt daarnaast ook kleiner.

Cheers to that!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme