Straffen zonder het echt geven van straffen: zo doe je dat

Kinderen Laurien Bleeker 29 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Je kind straffen omdat het iets heeft gedaan wat niet mocht van jou, is iets wat gelukkig steeds minder gebeurt. Straf geven heeft namelijk helemaal niet zo veel zin: je kind op de gang laten nadenken over wat hij heeft gedaan, zorgt alleen maar voor emotionele afstand tussen jou en je kind. Hij denkt namelijk echt niet na over wat hij heeft gedaan, maar hij zegt zo snel mogelijk ‘sorry’, omdat dat is wat je wilt horen en gaat vervolgens verder met spelen.

Je kind straf geven

Een volgende keer zal hij precies hetzelfde weer doen, omdat hij van de vorige keer niets geleerd heeft. Met empathie je kind begeleiden zal veel meer effect hebben: je kind leert daarvan én het bevordert de sfeer in huis, omdat je op een positieve manier ‘straf’ geeft.

Waarom sorry zeggen tegen je kind zo ontzettend belangrijk is


Straffen zorgt voor een machtspositie: jij als ouder bepaalt dat je kind op de gang moet zitten. Je kind krijgt op die manier dus geen verantwoordelijkheid voor z’n daden en leert er ook niets van. Het enige wat hij leert is dat hij zijn gevoelens (boosheid, frustratie, verdriet, teleurstelling) niet mag uiten, want dan krijgt hij straf.
Je kind zit middenin een leerproces en helemaal in moeilijke situaties is het aan jou om het goede voorbeeld te geven en hem te begeleiden.

Kun je er niet onderuit? Met deze 11 tips kun je zinvol straf geven

Ik-boodschap

Geef je een ik-boodschap, luister je naar je kind en erken je zijn gevoelens, dan bereik je daar, vooral op de langere termijn, veel meer mee. En geef hem verantwoordelijkheid, door je kind op te laten ruimen wat hij omgegooid heeft bijvoorbeeld.
Bied je hulp erbij aan, zo leert hij ook dat je er altijd voor hem bent. Op deze manier begeleid je je kind, in plaats van je kind op de strafbank te zetten. Je geeft op een positieve manier grenzen aan en je geeft een boodschap mee: in elke situatie ben je er voor je kind en weet hij dat je hem altijd zal steunen.

Wat doet straffen met de ontwikkeling van kinderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ahaparenting.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme