Aha! Stress zorgt voor hevigere menstruatiepijn

Gezondheid Chiara Izelaar 11 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Zodra je je misselijk begint te voelen, je rugpijn krijgt, je hoofd loodzwaar aanvoelt, nergens energie voor hebt en vreetbuien krijgt waar je u tegen zegt weet je al hoe laat het is: je wordt ongesteld. Om nog maar te zwijgen over die krampen! Menstruatiepijn is absoluut geen pretje.

Nu zijn er maanden waarin de menstruatiepijn wel te verdragen is. Maar net op het moment wanneer je veel feestjes, uitjes en etentjes op de planning hebt staan lijkt de pijn steeds erger te worden. En die pijn zit niet alleen tussen je oren.

6 x bizarre dingen die er met je lichaam gebeuren als je ongesteld bent

Zo ontstaat menstruatiepijn

Onderzoek wijst namelijk uit dat menstruatiepijn het gevolg is van een gecompliceerd proces. Buikkrampen ontstaan op het moment dat de spierwand van de baarmoeder zich aanspant of samentrekt. Tijdens je menstruatie is je baarmoeder erg gevoelig, wat resulteert in hevigere krampen.

Krampen in de baarmoeder drukken bloedvaten samen, waardoor de bloed- en zuurstoftoevoer naar de baarmoeder wordt afgesneden. Dit proces zorgt ervoor dat er chemicaliën in je lichaam ontstaan, die meer krampen en dus ook meer pijn veroorzaken.

Meer pijn door stress?

De wetenschap suggereert al jaren dat stress zorgt voor meer menstruatiepijn. Maar is dit nu een feit of een fabel? Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die twee weken voor hun menstruatie gestresst waren, meer menstruatiepijn hadden dan vrouwen die op dat moment geen stress hadden. De personen achter het onderzoek konden er echter niet achter komen waarom stress menstruatiepijn kan versterken.

De schijnbare theorie

Onderzoekers gaan ervan uit dat het stresshormoon in verbinding staat met je vrouwelijke hormonen. Wanneer je stress hebt is het dus niet gek dat je hormonen op hol slaan en je meer menstruatiepijn ervaart dan gewoonlijk. Naast chocola, een kruik en asprinses is het dus een goed idee om lekker te Netflixen of een goed gesprek te voeren met een vriendin. Bye stress! 

 

Heb jij ook altijd last van enorme menstruatiekrampen? Deel jouw tips en ervaringen op het Mamaforum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bustle

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen