Is suikervrij snoep gezonder dan ‘normaal’ snoep?

Gezondheid Chiara Izelaar 8 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Het is algemeen bekend dat teveel suiker funest is voor je gezondheid. Dus wanneer je een lange autorit voor de boeg hebt, met het gezin naar de bioscoop gaat of een vette deadline hebt, kies je voor suikervrij snoep. Want dit is een stuk gezonder, toch?

Dit is de waarheid achter suikervrije snoepjes.

Is suikervrij snoep gezonder?

Hoewel suikervrij snoep geen snelle suikers bevat, is het per definitie niet gezonder. Snoep is zoet, of het nu om de suikervrije versie gaat of niet.

Om suikervrij snoep zo zoet mogelijk te maken worden er veel kunstmatige zoetstoffen, zoals sacharine en aspartaam gebruikt. Tot nu toe is er nog niet bewezen dat deze suikeralternatieven gezonder zijn dan ‘echte suiker’.

Ook interssant: Zoveel gram suiker per dag binnen krijgen is verantwoord

Kunstmatige zoetstoffen

Uit verschillende onderzoeken blijkt echter wel dat sommige kunstmatige zoetstoffen de organismen in het spijsverteringskanaal, die het lichaam beschermen tegen virussen en ziekten, aangetast kunnen worden. Ook kunnen zoetstoffen – in het bijzonder suikeralcoholen – een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree veroorzaken.

Suikervrij snoep is nog steeds snoep. Het bevat misschien niet dezelfde hoeveelheid aan suikers, maar veel suikervrije snoepjes hebben hetzelfde aantal calorieën, koolhydraten en vet als de gewone versie.

10 tekenen dat je te veel suiker binnenkrijgt

Daarnaast zijn de toegevoegde stofjes niet bepaald goed voor je gezondheid. Als je een gebalanceerd eetpatroon hebt is het uiteraard niet erg om af en toe een snoepje te eten of je kind een snoepje te geven. Maar nu weet je in ieder geval dat het niet uitmaakt of je voor de normale of suikervrije variant kiest.

Lekker zonder geraffineerde suikers: Ontbijtkoek uit eigen oven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Womenshealth

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme