Redactie
Redactie Gezondheid 12 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Te weinig slaap doet hetzelfde met je als teveel alcohol drinken

Dat te weinig slaap krijgen echt geen lolletje is, weet iedereen die regelmatig last heeft van doorwaakte nachten en slapeloosheid. Weinig dingen zijn zo vervelend als uren- of zelfs nachtenlang wakker liggen en de volgende ochtend weer aan de orde van de dag beginnen. Te weinig slaap doet hetzelfde met je hersenen als te veel drinken.

Te weinig slaap

Kernwoorden: futloos, geen energie, brak – heel erg brak. In zwaardere gevallen kan (chronisch) slaaptekort leiden tot tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid. Want, zo menen verschillende voorstaande neurochirurgen, ‘extreme moeheid heeft dezelfde impact op je hersenen als dronken zijn’.

Zwarte gaten

Logisch als je bedenkt dat te weinig slaap de communicatie tussen je hersencellen op dezelfde manier verstoort als een overdaad aan drank dat doet. Daardoor vertonen slechte slapers hetzelfde zwalkende gedrag als dronkaards, inclusief tijdelijke ‘zwarte gaten’. De regel is: hoe vermoeider mensen zijn, hoe trager hun reactievermogen. Met andere woorden: het brein heeft langer nodig om te registreren wat er in de omgeving gebeurt, en vaak nog langer om daar adequaat op te reageren. Precies ja, net zo traag als je uit de hoek kan komen na anderhalve fles wijn.

Onderzoek bewijst: je bent niet jezelf als je moe bent (No shit, Sherlock)

Moeheidspromillage

Behalve dat dit uitermate vervelend is, blijft het ook de discussie voeden rondom autogebruik van slechte slapers. Immers, als we mensen met te veel drank op niet toestaan om achter het stuur te kruipen, zouden insomniacs dat ook niet mogen, luidt de redenering. Maar ja, probeer moe- en brakheid maar eens te ‘testen’ – dat gaat niet lukken. Er bestaat immers (nog) niet zoiets als een ‘moeheidspromillage’, hoewel vaak de diepliggendheid van de wallen van vrouwen als een goede graadmeter gelden.

Lees ook: Zes uur slaap is bijna net zo slecht als helemaal niet slapen

Ook al zo onhandig: als je moe bent, ga je calorieën stouwen (en niet weinig)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

New York Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme