Laura Saija
Laura Saija Ouderschap 21 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

5 tekenen dat je baby het te koud heeft of zelfs onderkoeld is

Als nieuwe ouder kom je voor enorm veel uitdagingen te staan. Het liefst lees je alle boeken over baby’s en Google je al je vragen. Geloof ons: vertrouwen op je eigen kunnen is heel belangrijk en daar kom je heel ver mee. Toch wil je in sommige gevallen zeker weten of het goed gaat met je baby. Als je kindje het koud heeft bijvoorbeeld.

Hoewel baby’s vaak echt een kacheltje zijn en ze jou heerlijk warm houden als ze op je borst liggen, hebben ook zij het wel eens koud. Ze zijn zelf nog niet goed in staat om hun lichaam op temperatuur te houden. Dat is ook de reden dat baby’s vaak sokjes en mutjes dragen.

Baby heeft het koud

Bij baby’s ontsnapt warmte vaak via hun handjes, voetjes en het hoofdje. Daarom is het belangrijk dat ze sokjes en mutjes dragen om op temperatuur te blijven als ze het koud hebben. Onderstaande vijf tekenen kunnen erop wijzen dat je baby het (te) koud heeft of zelfs onderkoeld is.

1. Koude handjes en voetjes

Hoewel baby’s relatief vaak koude handjes en voetjes hebben, kan dit duidelijk een teken zijn dat ze het echt te koud hebben. Warmte verdwijnt heel snel via hun handjes en voetjes. Als ze koude voetjes of handjes hebben, zorg er dan in ieder geval voor dat ze warme sokjes aan hebben en een mutsje. Check voor de zekerheid of het ruggetje en de nek wel warm zijn. Zo niet, trek ze dan nog een extra laagje aan.

2. Een bleek huidje

Baby’s die het koud hebben zien bleker dan normaal. Als dit gepaard gaat met inactiviteit en slaperigheid kan dat een teken zijn van onderkoeling. Warm je baby in dit geval op door hem skin-to-skin op je borst te leggen met een warm dekentje over hem heen. Je warmt je kleintje dan op met jouw lichaamswarmte.

3. Een onrustige baby

Als je kindje onrustig is kan dat een signaal zijn dat je baby het te koud heeft. Als er niks anders aan de hand is (bijvoorbeeld honger of buikkrampjes) kan het zijn dat je baby dit signaal geeft om jou duidelijk te maken dat hij het koud heeft.

Trek je kindje een warmere outfit en sokjes (en mutsje) aan zodat ze het warmer krijgen. Je hoeft niet per se de outfit te veranderen, je kunt ook een extra laag aantrekken zoals een warm vestje.

4. Als je baby niest

Als je baby begint te niezen kan dat erop duiden dat hij of zij het te koud heeft. Dat werkt best apart. Het is namelijk een soort reflex van de baby dat verband houdt met de hypothalamus. Dit is een gedeelte in de hersenen dat onder andere de lichaamstemperatuur reguleert. Dit is ook de reden dat kindjes tijdens het omkleden en verschonen meestal niezen.

5. Je baby is stil

Hoewel baby’s het overgrote deel van de dag slapen, kan het zijn dat je als ouder een verschil zit met het ‘normale’ moe zijn. Als je baby uitzonderlijk stil en slaperig is kan er sprake zijn van onderkoeling. Als je baby amper beweegt en heel stil is, kan dat een signaal zijn dat het kindje het veel te koud heeft. Leg in dat geval je baby skin-to-skin op je borst en wikkel een deken om jullie heen. Zo maak je het kindje weer warm met jouw lichaamswarmte.

Als je baby het koud blijft hebben, kan dat duiden op een infectie of ander probleem. Neem in dat geval altijd contact op met je huisarts.

* Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Kan een koude baarmoeder (cold uterus) de reden zijn dat je niet zwanger wordt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme