Met deze tips word je kind een pro in tandenpoetsen

Algemeen Laurien Bleeker 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Dat schone tanden belangrijk zijn, dat weten we wel. Maar wat ook belangrijk is dat je niet altijd alleen maar zelf de tanden van je kind poetst, maar dat je het hem ook zelf laat doen, vanaf jonge leeftijd al.

Zo leert je kind zelf hoe het is en voelt om zijn eigen tanden te poetsen.

Tanden poetsen

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je zelf nog na poetst. Aangeraden wordt om dit tot een jaar of 10 te doen, tegen die leeftijd zijn kinderen motorisch in staat zijn om zelf hun gebit schoon te houden. Met deze tips leert je kind tandenpoetsen vanaf jonge leeftijd.

Maak het leuk

Ten eerste: maak het tandenpoetsen leuk voor je kind. Zorg voor een coole tandenborstel (wel een voor de leeftijd van je kind, te groot is niet fijn), zet een tandenpoetsliedje op, bijvoorbeeld ‘Poets je tanden’ van DD Company en doe eventueel met je kindje mee. Geef hem zelf de tandenborstel met wat tandpasta en laat hem lekker poetsen. Een zandlopertje van 2 minuten helpt voor je kind om te zien hoe lang hij nog moet poetsen voor een schoon gebit.

Stennis om tandenpoetsen? Zo moedig je je kind aan het tóch te doen

De drie B’s

Probeer twee keer per dag te poetsen bij en met je kind, zodat hij hieraan went en het een gewoonte wordt. Leer de 3 B’s methode aan: binnenkant, buitenkant, bovenkant. Begin bij de onderkaak en eindig bij de bovenkaak. Leer je kindje aan dat elke kies en tand gepoetst moet worden.

Zandlopertje

Heb je een zandlopertje van twee minuten of een timer, of misschien een liedje dat twee minuten duurt? Zet ‘m aan, dan leert je kind hoe lang twee minuten poetsen is. Het is niet erg als je 2-jarige er na 30 seconden al genoeg van heeft: voor kleinere kindjes is het lastig om de aandacht er 2 minuten lang bij te houden. Zolang je zelf na poetst, is dit geen probleem.

Naspoelen is niet nodig

Laat je kind de overige tandpasta uitspugen, maar spoel niet na. Op deze manier blijft er nog wat tandpasta (fluoride) in de mond achter wat de tanden en mond schoon houdt.

Shine bright like a diamond: 4x tips voor wittere tanden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Tandartsenkliniek

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme