Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Kinderen 11 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Handig! Zó maak jij je kerstboom kindvriendelijk

Het mag weer! Sinterklaas is nog maar net voorbij, of we mogen ons weer gaan verheugen op het volgende feest. Eén van de leukste dingen aan Kerst is het uitzoeken en optuigen van de boom. Maar wat als jij thuis een aantal kleintjes hebt rondkruipen? We’ve got you. Met deze tips maak jij je kerstboom in een handomdraai kindvriendelijk, en kom je de kerst dit jaar weer veilig door.

Heel leuk, die geur van naalden en glazen kerstballen… maar hoe zorg je er nu voor dat je kind zichzelf niet bezeerd? Wij zouden zeggen: lees en leer.

Kindvriendelijke kerstboom

Van kleine lichtjes tot aan scherpe naalden, kinderen willen alles ontdekken. En dan het liefst met hun mond. Maar geen paniek! Deze checklist gaat je dit jaar redden.

1. Kies de juiste boom

Wanneer jij je boom gaat uitzoeken, let dan vooral op de hoogte van de stam. Een hoge stam neemt namelijk minder water op dan een korte stam. En net zoals jij niet blij wordt van weinig water, zal een boom daar ook niet vrolijker van worden.

Uitgedroogde bomen zullen sneller naalden verliezen, en als jij thuis (kleine) kinderen hebt rondkruipen, ga je daar echt niet blij van worden. Als jij je boom kindvriendelijk wilt maken, zul je er dus voor moeten zorgen dat je een boom uitzoekt met korte stam óf de stam zelf afzaagt.

2. Zet een hekje om de boom

Zo’n houten hekje ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook nog eens goed voor de veiligheid van je kinderen. Zorg ervoor dat het hekje hoog genoeg is, en ver genoeg van de boom afstaat. Zo’n hekje is niet alleen handig voor de veiligheid van je kinderen; ook je huisdieren blijven (als het goed is) van de boom vandaan. Mits jij geen avontuurlijke katten hebt die overal overheen springen natuurlijk.

3. Vlakke ondergrond

Dat klinkt misschien logisch, maar niet alle huizen in Nederland zijn even recht gebouwd. Je kunt de kerstboom namelijk nog zo kindvriendelijk optuigen: als hij niet op een rechte ondergrond staat, zal hij gegarandeerd omvallen als je peuter eraan trekt.

4. Vermijd slingers

Het ziet er misschien wel heel mooi uit, die glinsterende slingers, maar kindvriendelijk zijn ze niet. Kerstslingers brengen namelijk verstikkingsgevaar met zich mee. Die kleine pastic ‘sliertjes’ van de slingers kunnen uit de boom vallen, en voor je het weet stop je peuter ze in zijn mond en stikt erin.

5. Zorg dat je boom ver van een hittebron staat

Met deze tip bescherm je natuurlijk niet alleen je kids maar ook je hele huis. Je kunt je kerstboom nog zo kindvriendelijk maken, als jij hem naast een open haard of verwarming zet zal je er niet veel aan hebben.

Ook een te droge kerstboom, of oververhitte kerstverlichting naast (bijvoorbeeld) een gordijn kan voor brand zorgen. Wist je trouwens dat ‘maar’ 80 procent van alle kinderen wakker wordt van een brandalarm?

Als jij nog altijd twijfelt of een kerstboom dit jaar wel een goed idee is, kun je alsnog een jaartje overslaan. Misschien zijn je kinderen volgend jaar oud genoeg om niet meer alles in hun mond te stoppen, en kun jij weer helemaal losgaan met de kerstversiering. Ga je wel voor een kindvriendelijke kerstboom? Dan wensen wij jullie veel plezier met het optuigen!

Waarom een rustdag tussen de feestdagen een goed idee is (voor het hele gezin)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme