5 x Tips om van je lichaam te houden (zonder naar de gym te gaan!)

Beauty Valéry de Voijs 14 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Ai, we worden allemaal een dagje ouder. Aan de ene kant een confronterende waarneming, aan de andere kant iets wat we mogen koesteren. Misschien voel jij na een lange wandeling opeens pijn in je heup, en die kilo’s na de kerst gaan er opeens niet meer zo snel van af. Dan hebben we het nog niet eens over die kraaienpootjes rondom je ogen. Met deze tips ga jij weer van je lichaam houden, precies zoals het is. Dus nee, daar komen geen sportschoenen of botox aan te pas!

Hoe vaak sta jij nu eigenlijk voor de spiegel en geef je jezelf een compliment? Waarschijnlijk veel te weinig. Vaak denken we namelijk dat we er pas goed uit zien als we die paar kilo verliezen, of als dat pukkeltje eindelijk weggaat. We hebben altijd wel iets aan te merken op ons uiterlijk, terwijl we ons lichaam nu ook al kunnen waarderen.

Van je lichaam houden

Je bent waarschijnlijk mega kritisch over jezelf, maar hopelijk helpen deze tips om alvast iets meer van je lichaam te gaan houden.

1. Stop met vergelijken

I know, I know, I know. Het is bijna onmogelijk om jezelf niet met anderen te vergelijken. En we weten heus wel dat dat model op de voorkant van je magazine in het echt ook niet zo’n gave huid heeft. En die influencer die jij op Instagram volgt ziet er ook alleen maar zo mooi uit omdat ze toevallig goed poseert. We weten allemaal echt wel dat de werkelijkheid niet zo mooi is dan dat ons telefoonschermpje ons wilt laten geloven. Niks mis mee om al die mooie mensen te ontvolgen, en je lekker op jezelf te focussen.

2. Gooi oude kleren weg

I hate to break it to you, maar die broek van drie jaar geleden ga je gewoon echt niet meer passen. En dat is helemaal oke! We zeggen niet dat je bij iedere kilo die jij aankomt je hele garderobe moet vervangen, maar als jij een onrealistisch beeld in je hoofd hebt van je eigen gewicht ga je telkens teleurgesteld worden. Het is helemaal normaal dat jij niet meer hetzelfde gewicht hebt als een paar jaar geleden. Koop kleren in de juiste maat, accepteer je gewicht en kraak jezelf niet zo af als die jeans niet meer past.

Striae als kunst: deze kunstenares viert het lichaam mét striemen

3. Verander het gesprek

We kunnen er wel wat van. Onszelf bekritiseren. Vooral als we met andere vrouwen zijn lijkt het soms een wedstrijdje wie het meest ontevreden is. Het is gemakkelijk om daarin mee te gaan omdat we allemaal echt wel herkennen. Als die vriendin klaagt over haar onderkin, en de ander daaraan toevoegt dat haar taille na de bevalling compleet verdwenen is, is het makkelijk om ook jouw probleempjes te delen. Ben de volgende keer bewust dat dit gebeurt en verander het onderwerp. Of misschien wel nog beter: vertel hoe jij jezelf hebt leren accepteren en van jezelf hebt leren houden.

4. Probeer iets nieuws

Altijd al op een skateboard willen staan, maar denk je dat dit alleen is weggelegd voor coole pubers in het park? Nee hoor. Je zult misschien wel wat kniebeschermers en een helmpje op moeten doen (en nee, dat ziet er niet zo charmant uit) maar het is zeker niet te laat om iets nieuws te leren! Als je merkt dat je steeds beter wordt op dat skateboard, jij na een tijdje wel op dat surfboard kan staan, of je zus inmaakt op de tennisbaan ga je je lichaam op een andere manier waarderen. You still got this babe

5. Bedank je lichaam

Vergeet niet om je lichaam te bedanken. Klinkt misschien gek, maar probeer het maar eens. Maak een lijstje van dingen die je lichaam heeft overwonnen waar jij mega trots op bent. Heb jij een zwangerschap overleefd en de mooiste baby ever op de wereld gezet? Of wat dacht je van die gebroken enkel, een depressieve periode, een mega lange hike of een heftige griep? Allemaal kleine (of minder kleine) gebeurtenissen wat jouw lichaam toch maar even mooi heeft doorstaan en waar je niet alleen mega trots op kunt zijn maar ook ontzettend dankbaar.

De 9 regels voor meer zelfliefde van Oprah Winfrey

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme