Zo creëer jij de perfecte badroutine voor je kleintje

Baby Valéry de Voijs 30 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Een goede badroutine kan helpen bij het kalmeren van je baby en het bevorderen van een gezonde slaap. Deze tips zullen dan ook helpen om jullie badritueel zo soepeltjes mogelijk te laten verlopen. Zo zullen jouw baby en jij optimaal kunnen genieten van het bad.

De perfecte badroutine

Voor jou is het badderen een moment van ontspanning en rust. Voor baby’s is een bad hetzelfde als een uitstapje naar een waterpretpark compleet uitgerust met sop, bubbels en soms een kleine overstroming. De juiste badroutine kan dit moment minder chaotisch maken.

Timing van de badroutine is cruciaal

Kies een tijd voor het bad die past bij de dagelijkse routine van je baby. Voor sommige baby’s werkt een bad in de ochtend om de dag energized te beginnen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een avondbad als onderdeel van de bedtijd. Het belangrijkste is om consistent te zijn, zodat je baby weet wat hij kan verwachten.

Creëer de juiste omgeving

Zorg ervoor dat de badkamer lekker warm is. Met ‘lekker warm’ bedoelen we dat de ruimte warmer moet zijn dan een gemiddelde tropische vakantiebestemming. Controleer daarbij ook de watertemperatuur: je wil er voor zorgen dat het water rond 37 of 38 graden celsius is. Maak je het water kouder, zal je baby je aankijken alsof je hem een arctische duik aanbiedt.

Verzamel benodigdheden

Voordat je begint, verzamel alles wat je nodig hebt binnen handbereik: een babybadje of een speciale badstoel voor pasgeboren baby’s, zachte washandjes of sponsjes, babyzeep (en eventueel shampoo), een handdoek, schone luiers en kleding.

Je baby schoonmaken

Vul het babybadje met een paar centimeter warm water en laat je baby voorzichtig in het water zakken, met ondersteuning van je handen. Gebruik een milde babyzeep en een zachte washand om zachtjes de huid van je baby schoon te maken. Begin van top tot teen en vergeet niet de huidplooien en achter de oren te wassen.

Spoelen en afdrogen

Spoel je baby af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen. Til je baby voorzichtig uit het badje en wikkel hem of haar in een warme handdoek. Dep de huid voorzichtig droog, vooral in huidplooien, om huidirritatie te voorkomen.

Verzorging na het bad

Na het bad is een goed moment om de nagels van je baby te knippen als dat nodig is, en om de huid in te smeren met een babylotion om uitdroging te voorkomen. Wil je je baby helemaal verwennen? Masseer dan ook zijn handjes en voetjes meteen even.

Bedtijdritueel

Als je het bad in de avond geeft, kan deze badroutine deel uitmaken van de bedtijdroutine. Dit kan bestaan uit een rustgevende massage, schone luier en pyjama aan, en misschien een slaapliedje of verhaaltje voor het slapengaan.

Extra tips

  • Veiligheid voorop: Blijf altijd bij je baby tijdens het badderen en laat hem nooit alleen.
  • Temperatuur: Test de watertemperatuur voor je je baby in het badje plaatst.
  • Niet te vaak: Baby’s hebben geen dagelijks bad nodig; 2-3 keer per week is vaak voldoende om de huid gezond te houden.

6x tips voor een fijne avondroutine voor jouw baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme