Net bevallen en een veeleisende peuter? Zo laat je jouw peuter wennen aan de baby

Kinderen Demi de Boer 17 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Het krijgen van een baby is een ingrijpende gebeurtenis, niet alleen voor jou, maar ook voor broertjes of zusjes. Zeker peuters kunnen moeite hebben met de komst van een nieuw gezinslid. Ben jij in verwachting en heb je een peuter rondrennen thuis? Zo help je hem wennen aan de komst van de baby.

Een peuter kan veeleisend zijn en dit kan ervoor zorgen dat hij jaloers wordt op zijn nieuwe broertje of zusje. Dat wil je natuurlijk proberen te voorkomen.

Zo laat je jouw peuter wennen aan de baby

Deze vijf tips kunnen je helpen om je peuter te laten wennen aan zijn nieuwe broertje of zusje.

1. Wees voorbereid

Het kan helpen om tijdens je zwangerschap veel met je peuter te praten over de baby. Neem de tijd om uit te leggen wat het betekent dat er nieuwe baby op komst is. Hierbij kan het helpen om tegen je zwangere buik te praten of uit te leggen dat de baby in je buik zit. Je kunt ook samen met je peuter boeken lezen over het worden van een grote broer of zus. Het spelen met een baby pop, kan ook helpen om je peuter te laten wennen.

2. Geen grote veranderingen

Een nieuwe baby is al een hele grote verandering voor de meeste peuters. Zij moeten opeens de aandacht van hun ouders delen met een nieuwe baby. Het is daarom in de meeste gevallen niet handig om andere grote veranderingen in de zes weken voor of na de bevalling te plannen. Stel de zindelijkheidstraining of het verplaatsen naar een groot bed nog even uit. Het is beter om daar eerder mee te beginnen of het uit te stellen totdat je peuter gewend is aan het nieuwste gezinslid.

3. Het is niet de schuld van de baby

Het is niet te voorkomen, je baby zal de routines van je peuter gaan verstoren. Zorg er in dat geval wel voor dat je baby niet de schuld krijgt van deze veranderingen. Zowel je peuter als jij moeten accepteren dat het nieuwe gezinslid wat routines gaat omgooien. Je peuter zal zich moeten aanpassen aan het leven met een broertje of zusje. Wanneer hij dat gedaan heeft, zal hij het leven met een baby leuker gaan vinden. Jij moet accepteren dat het sommige dagen niet zal gaan zoals je wilt, maar weet dat het uiteindelijk goed zal komen.

4. Het ziekenhuis

Het is handig om je peuter te laten wennen aan het idee dat je een paar dagen weg kunt zijn tijdens je bevalling. Je kunt hiervoor met je peuter langs het ziekenhuis rijden, om te laten zien waar je heen bent en dat bijvoorbeeld papa of oma thuis zullen zijn om eten te maken en te spelen. Leg dan ook uit dat je peuter de volgende dag mag komen kijken bij mama en de baby in het ziekenhuis.

Als je peuter op bezoek komt, laat dat dan niet langer dan twintig minuten duren. Vraag aan je peuter hoe het met hem gaat. Je kunt ook vragen of hij gedag wilt zeggen tegen de baby, maar forceer je peuter niet als hij daar geen zin in heeft.

5. Multitasken

Het is goed als je peuter leert begrijpen dat de nieuwe baby jou ook nodig heeft, leg de baby dus niet direct neer als je peuter aandacht vraagt. Het is daarbij ook belangrijk dat je de perioden dat de baby jou niet nodig heeft, besteed met je peuter. Praat met je peuter of speel een spelletje terwijl de baby slaapt of terwijl je de baby voedt. Als je peuter aandacht vraagt wanneer je even bezig bent met de baby, kan je natuurlijk wel even een knuffel aan je peuter geven tussendoor. Op die manier leert de peuter dat de baby even aandacht nodig heeft, maar dat hij niet vergeten wordt.

Deze dingen zijn (bijna!) onmogelijk met een peuter in huis

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme