Vaak last van hoofdpijn? Dit zijn de 5 bekendste migraine triggers

Gezondheid Sharon van der Werf 14 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Niets is vervelender dan een flinke hoofdpijnaanval, en al helemaal niet wanneer je ‘m niet ziet aankomen. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen, en daarom is het goed om op de hoogte te zijn van de onderstaande migraine triggers. Zo word jij jouw migraine de baas.

Top 5 migraine triggers

1. Stress

No surprises here, stress is de meest voorkomende migraine trigger. Het is jou vast ook wel eens opgevallen dat je tijdens een stressvolle periode vaker last hebt van hoofdpijn of migraine. Daarnaast kan het aanvoelen van een migraineaanval ook nog eens voor de nodige stress zorgen – en dat brengt je in een vicieuze cirkel.

Herken je deze kwaaltjes? Je hebt misschien last van onbewuste stress

2. Onregelmatig slaappatroon

Werk je soms nachtdiensten, heb je problemen met in slaap komen, of wissel je vaak van slaapschema? Dan bestaat er een grote kans dat jouw migraine uit een onregelmatig slaappatroon kan voortvloeien. Daarentegen kan even een paar uur goed slapen ook weer voor meer verlichting zorgen als je last hebt van die migraineaanval.

3. Hormonen

Merk jij vaak dat je rond jouw menstruatie last krijgt van migraine? Je bent niet de enige. Dit wordt ook wel de “menstrual migraine” genoemd en het heeft te maken met de verandering tussen de oestrogeen en progesteron levels in je lichaam.

4. Cafeïne

De relatie tussen cafeïne en hoofdpijn is nog onduidelijk. Sommige mensen claimen dat ze migraine van koffie krijgen, terwijl anderen juist weer zeggen dat een kopje koffie de remedie is voor die migraineaanval. In elk geval is het zeker dát er een verband tussen de twee is, maar de precieze verhoudingen laten we nog even in het midden.

5. Het weer

Een flinke onweersbui, de verandering van koud naar warm (of juist andersom) of een hoge luchtvochtigheid, het zijn allemaal triggers van migraine die met het weer te maken hebben. Jammer genoeg hebben we geen invloed op het weer, dus deze trigger moeten toch incasseren.

Naast de vijf bovenstaande migraine triggers zijn er (jammer genoeg) nog veel andere triggers waar mensen een flinke hoofdpijnaanval van kunnen krijgen. Denk hierbij aan uitdroging, een overmatige blootstelling aan licht, bepaalde geuren en bepaalde voedingsmiddelen. Twijfel jij of jij migraine hebt, of wil je er meer over weten? Raadpleeg dan altijd een huisarts.

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

American Migraine Foundation

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme