Een tweede kind? ‘We zijn al met 7 miljard, geef dat ene kind al je energie en liefde’

Ouderschap Laura Saija 31 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Ashley (31). Het dilemma luidde: “Gaan we wel of niet voor een tweede kind?” Hier hadden bijna driehonderd Famme-lezeressen een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Wel of niet een tweede kind?

“Mijn vriend en ik hebben een dochter van 1,5 jaar oud. We zijn enorm gelukkig met z’n drietjes, maar we hebben ook zeker onze handen vol aan onze dochter. Dat was met name zo toen ze nog een baby was. Nu gaat alles gelukkig weer helemaal goed en genieten we van haar. Onzer dochter is een prachtig kind en op af en toe een slapeloze nacht na doet ze het perfect. Nu twijfelen mijn vriend en ik over één ding: willen we wel of niet een tweede kind?

Meningen van Famme-lezeressen

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezeressen over Ashley (31) haar dilemma: “Gaan we wel of niet voor een tweede kind?”

Compleet met z’n drieën

Sanne – “”Wij hebben ook één kindje en zijn heel gelukkig met ons drietjes. We nemen vaak een vriendinnetje mee als we ergens naartoe gaan, wat erg gezellig is. Onze familie voelt compleet aan en mijn dochter komt absoluut niets tekort.”

Niet gezellig

Bente – Bente zei: “Ik begrijp echt niet waarom mensen een tweede kind zouden krijgen vanwege het eerste kind. De eerste weet niet eens of ze het gezellig gaan vinden met een broertje of zusje (het is geen garantie). Als het je diepe wens is, dan is het prima. Maar om het te doen omdat het anders zielig zou zijn voor het eerste kind en ten koste gaat van je relatie, lijkt me niet verstandig. Dat zou juist nog vervelender zijn voor je huidige kind.”

Wereld is vol

Tiny – “We zijn al met meer dan 7 miljard. Geef dat ene kind al je energie en liefde.”

Sneu

Denise – “Ik vind het sneu als gedacht wordt dat het sneu is om enig kind te zijn.”

Niet delen

El – “Waarom wordt er gezegd dat enig kinderen sneu zijn? Ik ben zelf enig kind, mijn zoontje is enig kind, en we zijn allebei gelukkig zoals we zijn. Hij heeft zelfs aangegeven dat hij mij (en de hond) écht niet wil delen met een broertje of zusje, haha. Gelukkig ben ik een alleenstaande moeder dus dat is ook helemaal niet de bedoeling.”

Geen contact

Antonia – “Ik heb drie zussen en niemand van ons heeft contact met elkaar. Dus wat is erger: om geen zussen te hebben of om zussen te hebben en geen contact met hen te hebben? Mijn advies is om het niet te doen als je er niet allemaal achter staat.”

Tweeling

Louisa – “Wij gingen ook voor een tweede kind, maar uiteindelijk kregen we er drie. Ik ben persoonlijk wel blij dat ik een zusje heb.”

Eenzaam

Agnes – “Alleen zijn kan soms behoorlijk eenzaam zijn. Ik ben zelf enig kind. Ik heb nu een zoon en een dochter. Hoewel ze soms ruzie hebben, hebben ze heel veel aan elkaar. Ze zijn dol op elkaar.”

Spelen

Laura – “Als ik zie hoe liefdevol mijn drie kinderen met elkaar omgaan en hoeveel ze aan elkaar hebben, dan gun ik dat alle kinderen. Ze hebben altijd iemand om mee te spelen.”

Gelukmakertje

Rianne: “Ik vind een ‘gelukkigmakertje’ voor je kind geen echte reden om voor een tweede kind te gaan. Kinderen worden ook blij van speelgoed en vriendjes.”

Luister naar jezelf

Anita – “Luister naar jezelf, dan weet je het antwoord al”

Vragen om jezelf te stellen voordat je begint aan een tweede kindje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme