Komen tweede baby’s eerder? Dit zegt onderzoek erover

Zwanger Wilma Groothuis 8 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Bij een tweede zwangerschap weet je vaak al beter wat je te wachten staat. Natuurlijk, geen één zwangerschap is hetzelfde, ook die van jezelf niet. Je kunt andere kwaaltjes hebben of je buik groeit anders dan de eerste keer, maar beval je ook eerder van je tweede kind? Wij zochten uit of je tweede zwangerschap korter duurt dan de eerste.

Veel mensen denken dat de tweede zwangerschap sneller gaat dan de eerste. Maar is dat ook zo? En hoe zit het dan met de bevalling?

Geen garanties

Het is goed om te weten dat er geen garanties zijn, omdat elke zwangerschap en bevalling anders is. Je tweede zwangerschap kan anders verlopen, maar het kan ook vergelijkbaar zijn met je eerste. Een voldragen zwangerschap duurt normaal gesproken tussen de 39 weken en 0 dagen en 40 weken en 6 dagen. Dat is vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Nu horen we vaak dat een tweede baby eerder geboren wordt dan de uitgerekende datum en vaak ook eerder dan de eerste baby. Dit wordt ondersteunt door een onderzoek uit 2001, waarin de duur van de zwangerschap werd onderzocht bij 1.514 gezonde zwangere mensen. De onderzoekers ontdekten dat moeders die voor het eerst moeder werden een langere zwangerschapsduur hadden, terwijl moeders die één of meerdere keren waren bevallen, hun baby’s twee dagen eerder kregen.

Tweede baby’s rond dezelfde tijd

Een recent onderzoek uit 2022 over de duur van de zwangerschap van moeders die voor de eerste, tweede en derde keer moeder worden, geeft echter aan dat tweede baby’s rond dezelfde tijd worden geboren als de eerste. Dat is na 39 weken en 5 dagen. Dit onderzoek analyseerde de ervaringen van 2.437 vrouwen die voor de tweede keer moeder werden, en ongeveer 56,2 procent kreeg hun baby op of voor de uitgerekende datum.

Ook verloskundige Marlies Koers beaamt dat de duur van een tweede zwangerschap niet korter is dan de eerste. Hieruit blijkt dus dat je niet van tevoren weet of je zwangerschap sneller verloopt. Nogmaals, elke zwangerschap is anders en elke bevalling is anders.

Tweede bevalling gaat sneller

Maar hoe zit het dan met een bevalling? Zit er nog verschil tussen de eerste en de tweede? Koers: “De tweede bevalling gaat een stuk sneller dan de eerste. De weg is dan vrij, waardoor de ontsluiting sneller gaat, maar het persen ook.” Bij een tweede bevalling duurt het uitzetten van de baarmoederhals een stuk korter dan bij de eerste bevalling. En doordat de weefsels in de bekken al eerder zijn uitgerekt, duurt het persen ook minder lang.

Dit is goed nieuws voor de vrouwen die voor de tweede keer zwanger zijn of zwanger willen worden. Want wees eerlijk, die ellenlange bevalling was niet het toppunt van de zwangerschap. Nu kun je met een geruster hart je tweede bevalling ingaan.

6x verschillen tussen een tweede en derde zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme