6x verschillen tussen een tweede en derde zwangerschap

Kinderen Maartje Scheffer 14 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Zwanger van een derde? Dat wordt ongetwijfeld weer een andere ervaring dan de tweede en de eerste. Veel vrouwen ervaren een derde zwangerschap als ultra-relaxed, aangezien je al bomvol ervaring zit én waarschijnlijk nog babyspullen hebt. Hoe is een derde zwangerschap anders vergeleken met de tweede?

Hoe meer kinderen, hoe meer ervaring. Is de zwangerschap dan ook steeds makkelijker? Daar zijn de meningen over verdeeld. Maar van een derde zwangerschap kun je over het algemeen het volgende verwachten.

De tweede vs. derde zwangerschap

Adviezen? Nee bedankt

Er blijven altijd mensen in je omgeving die goedbedoelde adviezen zullen geven, hoewel ze weten dat het je derde zwangerschap is. Of mensen die denken dat het je eerste is, niet wetende dat je er al twee hebt. Die adviezen zullen er waarschijnlijk in het ene oor in, en via het andere oor uit gaan. Jij bent degene die hier waarschijnlijk de adviezen kan geven, en degene die weet wat je wilt voor jezelf en je kinderen.

Minder babyspullen

Met een derde weet je als geen ander wat je wel en eigenlijk niet nodig hebt aan babyspullen. Weet je dat je baby’s bij jou in bed co-sleepen? Dan kan je dat co-sleepertje wel achterwege laten dit keer, alhoewel een eigen babybedje wel standaard op de uitzetlijst staat. Een berg voor newborn kleding? Vergeet ook maar. Jij weet dat je baby daar binnen een week weer uitgroeit: beter om alles op de groei te kopen, ‘dan stroop ik de mouwen wel een beetje op’. Waarschijnlijk heb je ook nog een hoop kleding, speelgoed en meubels liggen voor deze derde kleine spruit.

Relaxed

De eerste zwangerschap zat je vól vragen, de tweede iets minder, maar wilde je nog steeds alles nét iets beter doen dan bij de eerste. De derde zwangerschap is alles zo veel relaxter. Een klein kwaaltje? Gaat wel weer over. Zwangerschapskleding? Doe maar een joggingsbroek. En wat betreft eten weet je nu onderhand ook wel wat je wel en niet mag eten. En die bevalling overleef je ook wel, weet je nu.

Vollere handen

Een derde zwangerschap is op vele fronten makkelijker, behalve dat je nu al twee kleintjes hebt om achteraan te rennen. Dat maakt het wel iets zwaarder, lichamelijk. Vooral als je kinderen nog in de peuter- of kleuterleeftijd zitten, heb je je handen vol. Voor de derde zwangerschap kan dus fysiek behoorlijk zwaar zijn.

Minder grote overgang

Er wordt wel eens gezegd dat de komst van een tweede erg heftig is, omdat je plots je aandacht moet verdelen. Die overgang van één naar twee is dus erg groot, maar van twee naar drie valt dat vaak wel mee. Je hebt immers al geleerd hoe je je aandacht en liefde moet verdelen, en ook je kinderen zijn al gewend dat mama voor hun broertje of zusje moet zorgen.

Ongepland?

Een derde kind is het vaakst ongepland. Een tweede kind is vaak het meest gepland. Was dit dus niet helemaal de bedoeling, en ben je nerveus door de komst van deze derde? Weet dan dat veel vrouwen hetzelfde overkwam, die het ook hebben weten te managen.

Oeps! Dit vergeten moeders hun tweede en derde kinderen te leren…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme