Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 27 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo zorg je voor je vagina op vakantie

Ga je binnenkort op vakantie? Dan wil je natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarom vul jij je koffer vol zonnebrand, paracetamol en pleisters. Maar vergeet ook niet voor je vagina te zorgen!

Op vakantie gaan gaat vaak gepaard met een hoop stress. En stress maakt je vagina aardig kwetsbaar. Om nog maar te zwijgen over de klimaatverandering. Maar ook het chloor in het zwembad, het zoute zeewater en de bezoekjes aan openbare toiletten hebben invloed op je vagina. Houd daarom rekening met de volgende punten.

Menstruatie

Je zit uiteraard niet te wachten op hoofdpijn, buikpijn en een energieloos gevoel tijdens je vakantie. Kun je je menstruatie zelf ‘inplannen’? Zorg er dan voor dat je niet ongesteld wordt tijdens je vacay. Kun je ‘de rode zee’ niet vermijden? Voorzie jouw koffer dan van voldoende pijnstillers en tampons, zodat je toch een verfrissende duik kunt nemen. TIP: er zijn speciale sponsjes op de markt, genaamd Beppy, die je in je vagina inbrengt. Op deze manier kun je niet alleen ongestoord zwemmen, maar ook vrijen.

Ontharen

De meeste vrouwen vinden het fijn om hun haartjes down under te verwijderen. Kies je voor scheren? Neem dan nieuwe, schone scheermesjes én een verzorgende scheergel mee. Wil je de boel liever laten harsen of waxen? Doe dit dan minimaal 3 dagen voor vertrek. Je tere huid raakt hierdoor aardig geïrriteerd en de zon en het chloorwater maken dit alleen maar erger. Verzorg de huid rondom je vagina na het ontharen altijd met een hydraterende crème zonder parfum. TIP: Er zijn speciale after scheermiddeltjes voor een bultjesvrij resultaat.

Droog

Yes, natuurlijk droog je na het zwemmen mega snel op in de zon. Het is echter geen goed idee om je badkleding aan te houden. Natte (bad)kleding creëert veel warmte en vocht tussen je benen, waardoor je vatbaarder wordt voor schimmels. Een vaginale schimmelinfectie wil je liever voorkomen op vakantie. Probeer je daarom zo vaak mogelijk af te drogen na het zwemmen en voorzie je handtas altijd van schoon en droog ondergoed.

Lees ook: Trucjes om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen

Plassen

In een subtropisch vakantieoord is het logisch dat je meer water consumeert dan normaliter. Ook genieten veel vakantiegangers met volle teugen van alcoholische versnaperingen. Het gevolg? Een volle blaas. En dat om de haverklap. Hoe groot de verleiding dan ook is om je toiletbezoekje uit te stellen – het ligbedje is zo relaxt! – is dit niet verstandig. Een blaasontsteking ligt op de loer. Heb je drang om te plassen? Ga dan gewoon!

Lees ook: Blaasontsteking? Dit zijn natuurlijke alternatieven voor antibiotica

Glijmiddel

Ga je met je lover op vakantie? Of sta je open voor een vakantieliefde? Het klimaat, het water, de stress, slaaptekort, eetveranderingen, alcohol maken dat je vagina droog en stroef aan kan voelen. Glijmiddel is het perfecte middel om je vagina soepel en nat te houden. En dus onmisbaar als je tussen de lakens belandt. Ga je met vriendinnen weg? Neem dan condooms mee. We hoeven je niet te vertellen dat je gezondheid op nummer één staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme