Samantha Lakker
Samantha Lakker Body 1 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Oeps! Vagina verjonging blijkt toch niet zo een goed idee

Blijkbaar is het de droom van veel vrouwen in Amerika: het hebben van een strakkere vagina.

We vertelde jullie vorige maand al over vagina verjonging, maar volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is de ingreep veel gevaarlijker dan men denkt.

Wat is vagina verjonging precies?

Het is een ingreep waarbij er door middel van een laser- of energie-gebaseerd apparaat de vagina wordt hervormd. Vrouwen kunnen voor deze ingreep kiezen bij seksuele problemen, vaginale droogheid en incontinentie.

Vrouwen met borstkanker en vagina verjonging

De behandeling is niet alleen voor vrouwen die hun seksleven wat spannender willen maken, maar wordt ook aangeboden aan borstkankerpatiënten om verschillende vaginale bijwerkingen te verhelpen die zijn ontstaan door vroegtijdige menopauzie die weer in verband staat met chemotherapie.

De risico’s van vagina verjonging

De FDA heeft berichten ontvangen dat sommige vrouwen in plaats van voordelen alleen maar nadelen overhouden aan de ingreep zoals chronische pijn, vaginale brandwonden, littekens en pijn tijdens de seks. ‘De misleidende marketing van een gevaarlijke procedure zonder bewezen voordeel, ook voor vrouwen die zijn behandeld voor kanker, is schandalig’, zei FDA commissaris Scott Gottlieb in een verklaring die maandag is vrijgegeven. ‘Deze producten hebben serieuze risico’s en beschikken niet over voldoende bewijs om hun gebruik voor deze doeleinden te ondersteunen.’ Wij zijn erg bezorgd over de riscico’s voor  vrouwen’, schreef Gottlieb.

De apparaten

De apparaten die worden gebruikt voor de ingreep zijn door de FDA goedgekeurd voor andere doeleinden, zoals de vernietiging van abnormaal of kankerachtig weefsel en de verwijdering van genitale wratten. Ze zijn echter niet getest op vaginale verjongingsprocedures en er is onvoldoende bewijs om aan te tonen dat ze veilig of effectief zijn voor deze doeleinden.

Zeven bedrijven hebben al waarschuwingsbrieven ontvangen. Een van deze bedrijven, Alma Lasers, beweert dat hun vaginale verjongings-ingreep een vrijwel pijnloze procedure is zonder chirurgie, anesthesie of herstelperiode en met voordelen zoals een verbeterde kwaliteit van leven. Een ander bedrijf, Thermigen, verkoopt op energie gebaseerde behandelingen aan vrouwen die hun jongere pre-baby-lichamen willen terug willen of relaties willen herleven zonder ongemak.

Volgens het persbericht kunnen deze apparaten en ingrepenaantrekkelijk zijn voor vrouwen die niet in aanmerking komen voor door de FDA goedgekeurde therapieën en alternatieve oplossingen zoeken om aandoeningen zoals uitdroging of menopauze te behandelen.’De misleidende marketing van onbewezen behandelingen kan niet alleen letsel veroorzaken, maar kan ook voorkomen dat sommige patiënten toegang hebben tot geschikte, erkende therapieën voor de behandeling van ernstige medische aandoeningen,’ schreef Gottlieb. De FDA dringt er bij iedereen met vaginale aandoeningen of symptomen op aan om met hun zorgverlener te praten over de risico’s en voordelen van de beschikbare behandelingsopties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme