Waarom verlangen we eigenlijk zo naar een vaste relatie?

Persoonlijk Redactie 25 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Datingapps als Tinder en Happn. TV-programma’s als Boer zoekt Vrouw en All you need is love zijn razend populair. De reden? De liefde natuurlijk! Uiteindelijk zijn we (bijna) allemaal op zoek naar een vaste relatie en die éne persoon. Huisje, boompje, beestje. Maar waarom dan?

De kans is dus ook groot dat je óf in een relatie zit, óf naar een relatie verlangt. En dat valt goed te begrijpen. Een vaste relatie is toch ook gewoon fijn? Al kun je jezelf afvragen: waaróm vind je dat zo fijn? Waarom willen we ons eigenlijk zo graag binden aan één persoon?

LEES OOK: Dit doe je allemaal als je een lange relatie hebt, en dat had je nooit verwacht!

Vaste relatie basisbehoefte

Het antwoord rijkt verder dan dat een relatie ‘gewoon leuk’ is. Volgens psychologen verlangen we naar een vaste relatie vanwege een fundamentele behoefte om bij iemand te horen.

Misschien heb je wel eens gehoord van het ‘Hierarchy of Needs Model’ van Abraham Maslow. De man stelde in 1943 dat alle mensen vijf basisbehoeften hebben, waarvan de een belangrijker is dan de ander. Ten eerste hebben we een paar fysiologische behoeften. We willen eten, drinken en een plek om te slapen. Zodra deze behoeften zijn vervuld is er iets anders dat we belangrijk vinden: veiligheid en zekerheid. En dan op de derde plek? De behoefte aan intieme relaties.

LEES OOK: Vrouw beschrijft prachtig wat er met je relatie gebeurt als de vlinders in je buik weg zijn.

Nu is het natuurlijk zo dat sommige mensen meer behoefte hebben aan intimiteit en hechting dan anderen, maar volgens Maslow hebben álle mensen in de basis behoefte aan nauwe, zorgzame relaties, die worden gekenmerkt door emotionele diepgang.

LEES OOK: Wil je het beste relatieadvies? Lees dan dit artikel met de beste tips.

Zinvolle binding

Ook psychologen Roy Baumeister en Mark Leary hebben zich in het hele relatiegebeuren verdiept. Ze stellen dat – hoe spannend het ook is om vaak van partner te wisselen – we behoefte hebben aan stabiele relaties met een beperkt aantal mensen.

Om deze behoefte te bevredigen is het belangrijk dat we veelvuldige en positieve interacties hebben met dezelfde individuen. ‘De behoefte om bij iemand te horen gaat verder dan de behoefte aan oppervlakkige sociale banden of seksuele interacties” schrijven ze in hun paper. “Het is een behoefte aan zinvolle, diepgaande binding.’

Dat is mijn vent!

Waar de twee psychologen zich ook in hebben verdiept is het eigendomsprincipe. Wat ze hiermee bedoelen? Koppels die in een relatie zitten hebben soms het idee dat de ander ‘van hen’ is. Een soort eigendom dus. En dat is best gek, want we kunnen iemand natuurlijk helemaal niet bezitten. Iedereen is autonoom en heeft zijn eigen gevoelens en gedachten.

Nu hoef je je niet schuldig te voelen als je weleens dergelijke gedachten hebt hoor. Het is volgens Baumeister en Leary niet verkeerd dat geliefden het gevoel hebben dat de ander aan hen toebehoort. Zolang het maar beperkt blijft tot psychologische aspecten en het gevoel wederzijds is.

Door: Lisanne de Vaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen