Als jullie huisdier dood gaat: zo steun je je kind het beste

Kinderen Melissa Eissens 26 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Kinderen zijn gek op dieren. En een huisdier is ook ontzettend goed voor een kind. Maar hoe pak je het aan als jullie huisdier dood gaat. Want het overlijden van een huisdier kan een enorme impact op kinderen hebben. Je wilt ze steunen en helpen rouwen. Op deze vijf manieren doe je dat het beste.

Huisdier dood

Helaas zit de wereld zo in elkaar dat alles wat leeft, ook een keer dood gaat. Of het nou gaat om een goudvis die je drie dagen geleden hebt gekregen van de buurvrouw, of om een hond waar je jaren mee bent opgegroeid.

De impact kan voor je kind even groot zijn. Ook voor ons als ouders kan het verlies van een dier hard aankomen. Je kind begrijpt dit nog veel minder goed omdat de term ‘dood’ vaak een onwerkelijk en nog niet bestaand woord is in hun wereld.

Vervang het huisdier niet te snel

We snappen dat je het probleem wilt ‘oplossen’. Maar dit kan niet door het oude beestje zomaar te vervangen. Het afleiden van hun pijn zou ook niet het doel moeten zijn. Geef ze juist het gevoel dat ze verdrietig mogen zijn, dat het niet erg is dat ze zich zo voelen. Praat zoveel met ze als ze dat nodig hebben en haal vooral mooie herinneringen op met het huisdier.

Neem ritueel afscheid

Een kleine begrafenis ceremonie om afscheid van het dier te nemen kan ook helpen. Op deze manier kunnen ze het gevoel krijgen dat het daarna oké is om het los te laten. Maar als je kind liever alleen rouwt, moedig hem dan aan om een brief te schrijven aan het overleden huisdier. Zo blijft je kind niet met opgekropte gevoelens achter.

Vertel de waarheid

Vertel ze geen cliché dat jullie kat zijn moeder heeft gevonden en nu op een boerderij aan de andere kant van het land woont. Het vermijden van het overlijden kan zorgen voor angst, wantrouw en verwarring.

De kat is ‘in een diepe slaap’. Oh, dus dat zou betekenen dat dat wij ook niet meer terug komen wanneer wij ‘s avonds een dutje gaan doen? Ja, voor een kind is dit verwarrend.

Ze kunnen denken dat jij de volgende bent

De meeste kinderen onder de zes jaar kunnen niet begrijpen dat de dood een onvermijdelijk iets is, iets dat niet terug te draaien is. Om voor de eerste keer met zulke ideeën in contact te komen of om er over na te denken kan extreem eng zijn voor ze.

Stel je kind daarom meerdere keren gerust dat jij en de rest van je familie gezond zijn, maar dat de kat heel erg ziek was. Help hem zich veilig en gerust te stellen door uit te leggen dat de dood niet besmettelijk is, en dat het niet betekent dat er nu een andere volgt.

Rouw in het bijzijn van je kind

Laat je kind zien dat jij ook verdriet hebt en dat jij er ook om huilt. Zet juist niet express voor je kind een vrolijk gezicht op. Zij mogen zien dat het verlies van een dier verdriet achterlaat en dat ze niet de enige hierin zijn.

Een boek lezen samen met je kind over dit soort verlies kan ook helpen. Let er dan wel op dat het een geschikt boek is voor de leeftijd van je kind.

Wees extra begripvol

Een huisdier is het vriendje van je kind. Het overlijden hiervan zal waarschijnlijk zorgen voor een herhaling van ongewone vragen. Kinderen kunnen later gaan doen alsof ze met hun overleden huisdier spelen, of spelen dat een knuffel van ze ‘doodgaat’.

Het ene moment kan het lijken alsof er niets met hem aan de hand is en later kan hij uitbarsten over schijnbaar ongerelateerde gebeurtenissen. Een studie heeft aangetoond dat zelfs jaren later, sommige kinderen het verlies van een huisdier nog steeds beschreven als ‘de slechtste dag van hun leven’. Oordeel niet over het rouwproces van je kind of de duur daarvan.

Ieder verwerkt iets op zijn eigen manier en tempo, ook onze kinderen.

LEES OOK: Onderzoek bewijst: kinderen vinden hun huisdier leuker dan hun broertje of zusje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PureWow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen