Redactie
Redactie Persoonlijk 26 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Duurt jullie vriendschap al (meer dan) zeven jaar? Dan zit je voorgoed aan elkaar vast

Kijk eens om je heen in je vriendengroep: wie zijn je echt goede vrienden? Reken dan nu eens uit hoe lang deze mensen al in je leven zijn. Dikke kans dat je de meeste van hen al meer dan zeven jaar kent. Want, zo bewijst onderzoek: als je vriendschap met iemand zeven jaar duurt, dan is de kans heel erg groot dat ‘ie altijd blijft duren.

De eerste jaren van het leven is het allemaal vrij simpel en overzichtelijk. Vrienden en vriendinnen worden vooral uitgezocht op geografische nabijheid (vandaar dat buurmeisjes hele goede vriendinnen worden), familiebanden (nichtjes maken ook voor de leukste vriendinnen), meisjes uit het hockeyteam en gezellige klasgenoten.

Uitdaging begint daarna

Daarna wordt het vaker een uitdaging om vriendschappen in stand te houden, met name wanneer er in andere steden gestudeerd gaat worden, er partners in het spel komen, vaak gevolgd door kinderen. Niet elke vriendschap is immers zo wendbaar dat ‘ie soepel met alles meebuigt, helaas.

In 2008 deed een wetenschapper aan de Universiteit van Utrecht onderzoek naar vriendschappen. Specifieker keek hij naar waardoor vriendschappen ontstaan en de reden waarom ze ook weer eindigen Uit zijn onderzoek waarvoor meer dan duizend mannen en vrouwen tussen 18-65 jaar bestudeerd werden, bleek dat de meeste vriendschappen die mensen onderhouden anno nu behoorlijk vluchtig zijn.

Omstandigheid boven voorkeur

Veel van de vriendschappen die we maken worden voor het grootste deel bepaald door de omstandigheid, meer dan op basis van echte persoonlijke voorkeur. Zie hierboven: het is nou eenmaal makkelijk en voor de hand liggend om vrienden te worden met collega’s en buren puur omdat je ze elke dag ziet en je samen in hetzelfde schuitje zit, dan dat je ze bewust ‘uitkiest’ omdat je denkt dat het zulke leuke mensen zijn.

Vriendschap = praktische inruilactie

En daar is ook helemaal niks mis mee, integendeel, maar wel een verklaring voor die eerder genoemde vluchtigheid van vriendschappen. Immers, als je verhuist, dan is de vriendschap met de buurvrouw ineens niet meer zo vanzelfsprekend, en is de kans groot dat ze ingeruild wordt voor de nieuwe buurvrouw.

Soortgelijke conclusies

Tenzij de vriendschap al zeven jaar duurt, want dat is het ticket to friendship paradise. Want naast dit onderzoek uit Utrecht, zijn er meerdere wetenschappelijke onderzoeken met een soortgelijke conclusie. En ja, natuurlijk zijn daar verschillende nuances, kanttekeningen en zelfs weerleggingen voor te bedenken (‘totdat ze met mijn man het bed induikt’, bijvoorbeeld), maar dat geheel terzijde.

Wist je trouwens dat gemene vrienden eigenlijk je beste vrienden zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme