Waarom je je écht niet schuldig hoeft te voelen als je (te)veel hebt gegeten

Gezondheid Susan Dalstra 25 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

We kennen allemaal het gevoel en al helemaal in december: je hebt je tegoed gedaan aan kruidnoten, chocoladeletters of copieuze kerstdiners afgeblust met liters wijn en hebt het idee dat je in één dag zeker vijf kilo bent aangekomen. 

Verwaarloosbaar

Voor sommige mensen is het daarom heel moeilijk om te genieten van een vijfgangendiner. Het schuldgevoel na het toetje, als je je buikje tot de nok toe rond gegeten hebt, wordt dan allesoverheersend. Eeuwig zonde, want de gevolgen van één dag helemaal loos gaan qua calorieën is echt verwaarloosbaar.

Helemaal los

Voedingsdeskundige Liz Weinandy van de Ohio State University  stelt iedereen gerust. ‘Ik zeg altijd tegen mensen; als je uitkijkt naar kerst of welke speciale gelegenheid dan ook, ga dan helemaal los. Eet alles wat je wil, maar spring daarna weer in het zadel.’ Voor veel mensen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zij hebben het gevoel dat ze met één calorierijke maaltijd hun hele lijn hebben verpest.

Metabolisme

Eén zo’n maaltijd of zelfs een hele dag volvette en suikerrijke snacks eten zal volgens Liz je metabolisme echt niet vernietigen, ervoor zorgen dat je kilo’s aankomt of je dieet op de lange termijn verpesten. ‘Om significant aan te komen moet je continue meer calorieën binnenkrijgen dan je vebrandt over een tijdsbestek van meerdere dagen.’

Geen pond

‘Neem nou iemand die 2000 calorieën per dag eet om haar gewicht te behouden. Laten we zeggen dat ze met kerst 5000 calorieën eet op een dag. Dan moet haar lichaam 3000 extra calorieën opslaan omdat het die niet kan verbranden.’ Maar: ze zal nog geen pond aankomen (1 pond vet staat gelijk aan 3500 calorieën). Wat je dus aankomt, is het niet waard om je druk over te maken. Laat dat dus nooit de feestvreugde bederven. ‘Plus: ze verbrandt alle calorieën in de volgende dagen wanneer ze terugkeert naar haar normale eet- en beweeggewoonten.’

Kortom: kies een dag (of twee) uit waarop je alles eet wat voor handen is, maar hou dat niet de hele maand december vol. Eet de dagen vooraf en daarna gezond en er is straks in januari helemaal niks aan het handje.

Afvallen? Smeer dan iets vaker dit beleg op je brood!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Health

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen