Redactie
Redactie Lifestyle 8 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Verwarring tijdens het daten? Zo zorg je voor helderheid

Je date met elkaar maar de ander doet een vreemde zet die je in verwarring brengt. Daten kan erg ingewikkeld en verwarrend zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat de situatie voor jullie beiden zo helder en duidelijk mogelijk is? Als je verward bent over de situatie bestaat er een grote kans dat het aan de ander ligt, omdat hij of zij zelf verward is en daarom gemixte signalen van aantrekken en afstoten of ineens ander gedrag laat zien dan voorheen.

Dit artikel is een bijdrage van Relatieplanet.nl.

Als dit bij jou het geval is, is er goed nieuws: er is maar een persoon nodig om duidelijkheid te brengen in de situatie en die persoon kan jij zijn! Sterker nog, als de ander onduidelijk is dan is het jouw taak om verheldering en duidelijkheid te creëren daar waar de ander het niet kan. Op die manier kan je elkaar helpen en samen groeien.

5 tips om gelukkiger te worden voor je begint met daten

1. Doe geen beschuldigingen

Stop met verwijten maken naar de ander. Het heeft niet veel zin om de ander te beschuldigen van onduidelijk of vaagheid. Beschuldigen zet alleen maar druk op de ander, het is een aanval en dit creëert geen verbinding en en/of duidelijkheid.

Wel kun je de vaagheid en onduidelijkheid benoemen. Dit doe je door het in de ‘ik’-vorm te brengen. Begin je zinnen bijvoorbeeld met “ik voel”… of “ik heb het idee dat […] en dit brengt mij in verwarring”.

Door het te benoemen, maak je het gedrag expliciet en kan het besproken worden. Vervolgens is de volgende stap om zelf het heft in handen te nemen en de duidelijkheid te creëren die de ander niet kan geven.

2. Weet wat je wel wilt

Weet wat je wilt. Je kunt alleen maar duidelijkheid creëren wanneer je eerst heel helder voor jezelf hebt wat je wilt. Niet alleen op de langere termijn, maar ook in het hier en nu, of over een paar maanden.

Heb jij een goed plaatje van wat je wel en niet wilt? Maak daarbij onderscheid tussen je vereisten en je wensen. Een vereiste is wat er minimaal moet zijn om leuk contact met elkaar te hebben. Een vereiste zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de ander ook kinderen wil.

Wensen zijn leuk maar hoeven niet perse. Een wens is een soort bonus en is mooi mee genomen als dat ook bestaat. Een voorbeeld van een wens is dat je het liefst iemand date die ook van theater houdt zodat je samen op stap kan gaan, maar het is niet noodzakelijk. Er blijven immers genoeg andere uitstapjes over die jullie beiden leuk vinden.

Nu daten in real life even niet gaat: zo houd je jullie gesprekken lekker op gang tot dat wél weer kan

3. Zorg voor open communicatie

Vervolgens moet je (leren) communiceren in simpele en duidelijke taal. Dit kan prima op de eerste date. Wees niet bang om te zeggen wat je wilt. De juiste (diegene die hetzelfde wil) zal je hier nooit mee afschrikken.

Als je iemand zoekt voor een serieuze relatie, kun je dit prima benoemen. Formuleer het dan in algemene zin: ‘ik zoek iemand waarmee ik een stabiele leuke relatie kan opbouwen’. In plaats van: ‘ik wil met jou daten want ik wil een relatie’. De ander hoort namelijk al snel: ik wil met jou daten want ik wil een relatie met jou.

Als je geen relatie wilt maar gewoon het daten leuk vindt, kan je dit natuurlijk ook gewoon zeggen: ‘ik date omdat ik het leuk vind om nieuwe mensen te leren kennen of ik date omdat het voor mij een nieuwe ervaring is en ik ben nog aan het onderzoeken hoe het werkt’.

Geen relatie, geen vriendschap, maar net er tussenin: werkt dat?

4. Observeer hoe de ander reageert

Observeren hoe de ander de informatie ontvangt en erop reageert. Het is dan weer aan jou om daar adequaat op te reageren door een besluit te maken of het de moeite waard is om verder in de relatie te investeren of niet.

Veel mensen blijven vaag over wat ze precies willen, omdat ze bang zijn om afgewezen te worden. Het vergt moed om zelf wel duidelijk te zijn over wat je wilt. Je kunt pas authentiek zijn en uitspreken wat je echt wilt, als je afwijzing aan durft te gaan.

Relatieplanet.nl is een dating-platform voor singles die het belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn en tijd te nemen elkaar goed te leren kennen. Oftewel slow daten; goed de tijd nemen om jezelf open te stellen aan de ander. 

De 10 geboden voor daten als single ouder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme