20x liedjes waar je je in een k*tbui beter door voelt

Mind Sophie Nortier 8 mrt 2021
Leestijd: 10 minuten

Ontkennen is zinloos: het leven was de afgelopen 35-en-een-beetje(?) jaren heus niet elke dag een feest. Maar gelukkig zijn er talloze nummers die je beter doen voelen. Al was het maar omdat je er schaamteloos om kan huilen – dat lucht op! Of omdat de tekst ervan net de juiste snaar raakt.

Mooiste liedjes die je door k*ttijden heen helpen

Nóg mooier is om te weten dat achter veel liedjes een bijzonder verhaal schuilgaat. Hieronder een willekeurig en totaal niet-hiërarchisch lijstje muzikale lifesavers.

1. U2 – With or without you

Toen frontman Bono vader werd, vond ‘ie het aanvankelijk nogal moeilijk om z’n nieuwe rollen en verantwoordelijkheden als enerzijds nieuwbakken papa, en anderzijds bevlogen muzikant met elkaar te combineren.

Tijdens het schrijven van With or without you kwam hij tot het inzicht dat hij niet het één of het ander was, maar dat het juist het spanningsveld tussen die twee was, dat hem maakte wie hij was. Vooral mensen die lijden aan het fenomeen ‘knipperlichtrelatie’ draaien dit nummer met enige graagte. Meestal als het uit is, trouwens.

2. Damien Rice – The Blower’s Daugther

Hoe mooi zijn muziek ook is, het onafgebroken luisteren van vier nummers van Damien staat op slechte dagen gelijk aan het zoeken naar een hoog flatgebouw.

Het verhaal: ooit werkte Damien in een call-centre waar hij de hele dag telefonisch leningen verkocht. Omdat hij nooit de gezichten zag van de mensen waar hij mee sprak, begon hij te fantaseren over hoe mensen er aan de andere kant van de lijn uitzagen. Tot de dag waarop een keer een meisje met een prachtige, zachte stem zijn verkooptelefoontje aannam.

Hij vroeg of haar vader thuis was (protocol), maar dat was niet zo. Hij had toen eigenlijk moeten ophangen (wederom protocol), maar hij voelde zich zo aangetrokken tot haar stem, dat hij een uur met haar aan telefoon hing.

Vanaf dat moment begon hij een geheime affaire met het meisje, en belde hij haar regelmatig als haar vader niet thuis was. Dat duurde een maand, totdat de telefoon ineens niet meer opgenomen werd. Na een paar dagen onophoudelijk bellen, zocht hij haar op. Hij zag haar in de tuin van haar huis en herkende haar stem gelijk. Het bleek een (veel te) jong meisje te zijn.

Volgens sommige mensen is ook Damien’s nummer ‘Volcano’ (‘She’s still too young’) deels voor haar geschreven.

Mentale problemen bij jongeren? Maak ze bespreekbaar met muziek

3. Andra Day – Rise Up

Dit prachtige nummer – dat uitkwam in 2015 – is het lijflied geworden van overwinnaars van kanker of een andere ziekte, evenals van heel veel andere mensen die een strijd overwonnen, of daar middenin zitten.

And I’ll rise up, I’ll rise like the day, I’ll rise up, I’ll rise unafraid, I’ll rise up, And I’ll do it a thousand times again, And I’ll rise up, High like the waves, I’ll rise up, In spite of the ache, I’ll rise up, And I’ll do it a thousand times again

4. Green Day – Good Riddance (Time of your life)

Grappig genoeg wordt dit nummer vaak gedraaid op huwelijken, terwijl het eigenlijk over een nogal nare break-up gaat. Namelijk die van frontman Billie Joe Armstrong, die met het nummer zijn liefde bezong voor zijn toenmalige vriendin die naar Ecuador verhuisde.

Een onvervalste vaarwel-song dus. En dat zingt dus iedereen uit volle borst mee op zo’n trouwerij, lekker dan.

So take the photographs, and still frames in your mind
Hang it on a shelf in good health and good time
Tattoos of memories and dead skin on trial
For what it’s worth it was worth all the while

5. I will survive – Gloria Gaynor

As long as I know how to love, I know I will stay alive. Hoe rot je je ook voelt, Gloria weet je altijd weer een stoot energie te geven. Thanks, Glor!

6. Celine Dion – My heart will go on

Veel mensen moeten om dit nummer huilen, maar dan niet per se om hun eigen verdriet – maar meer omdat Celine Dion nou eenmaal dat gevoel bij mensen oproept.

Wellicht verdient dit nummer uit haar repertoire de titel ‘janknummer in de breedste zin des woords’. Ons doet het in ieder geval nog altijd denken aan het moment dat we Jack Dawson verloren in de film Titanic. Tranen met tuiten. True story.

Een echte muziekliefhebber? Dan heb je een beter seksleven én ben je gezonder!

7. Adele – Someone like you

Hoewel veel mensen denken dat Someone like You Adele’s doorbraak was, klopt dit theoretisch niet: het nummer is afkomstig van haar tweede album (21). Haar breakthrough song was Hometown Glory (2007).

Dat Someone like you over een verbroken relatie gaat, moge duidelijk zijn. Dat geldt trouwens nagenoeg voor dat hele album. Maar de belangrijkste boodschap is dat het feit dat het uitging met haar ex-vriend, haar als persoon op een positieve manier veranderd heeft.

8. Ben Folds Five – Song for the Dumped

Let op: dit is er eentje die je niet in de eerste dagen na de breuk moet draaien, misschien pas zelfs na een paar weken. Het is hoe dan ook de vreemde eend in dit lijstje, maar wij moesten er altijd – een paar weken na dato – hard om lachen. Iets met ‘fuck you too’ en ‘I want my money back’.

9. Maria Mene – All this time (Pick-me-up-song)

Dat deze Noorse zangeres sinds haar vroege jarenlang aan een eetstoornis leed, is geen geheim. Dat ze dit nummer schreef om af te rekenen met haar ziekte en de mensen die haar in haar jeugd pestten, eveneens. Met een dikke vinger nog wel:

Think all the mean girls that pulled your hair
Are barefoot now and pregnant dear
And you write pop songs
And get to travel around the world

10. Eric Clapton – Tears in Heaven

Op 20 maart 1991 viel Conor, de toen 4-jarige zoon van Eric Clapton, uit het raam op de 53ste verdieping van zijn appartement in New York. Op het moment dat het gebeurde, was Eric zelf niet thuis.

Zeven maanden ervoor had hij zijn manager en medebandlid Stevie Ray Vaughan begraven na een helikopterongeluk. Zijn vraag aan zijn vriend en zoon ‘Would you know my name, If I saw you in heaven, Will it be the same, If I saw you in heaven?’ komen recht uit zijn hart. Maar hij weet: ‘I know I don’t belong, Here in heaven’.

Huilen door muziek kan je humeur een boost geven

11. John Lennon – Imagine

Op dagen waarop je je afvraagt waar het met de wereld en/of jezelf naartoe gaat, dan is het altijd verstandig om dit prachtige nummer van John Lennon (geschreven met zijn vrouw Yoko Ono) op te zetten.

Leuk weetje: veel van de tekst schreef John geïnspireerd door gedichten van Yoko. Niet verwonderlijk dat de pianist die dit nummer na de aanslagen in Parijs op straat vertolkte, viraal ging. Bottom line: fuck bezit, fuck religie, fuck verdeeldheid, leef liever in vrede.

12. Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou?

Vooralsnog met Maaike Ouboter (zie hieronder) de enige Nederlandse tearjerker in het lijstje, maar voel je meer dan vrij om daar verandering in te brengen.

Het is niet alleen de pakkende tekst die maakt dat dit nummer een heleboel emotie losmaakt, maar niet minder de persoon die het zingt. Ze zong het in 2012 bij DWDD, op dezelfde avond dat het ongeluk met Prins Friso besproken werd.

Of dat de aanleiding was voor het feit dat het nummer sindsdien regelmatig op begrafenissen gedraaid wordt – het is niet geheel ondenkbaar. In 2014 kwam het nummer uit het niks op nummer 19 in de Top 2000 binnen.

13. Maaike Ouboter – Dat ik je mis

Het is dat die Michael Prins ook steengoed was, maar anders had Maaike Ouboter de editie van De Beste Singer Songwriter (2013) glansrijk op haar naam geschreven. Ook al greep ze naast die titel; haar populariteit heeft er niet om geleden.

Met dank aan één van de mooiste Nederlandstalige nummers ooit gemaakt: ‘Dat ik je mis’. Ze zong het live op de uitvaart van Prins Friso. Het feit dat ze het nummer gaat over haar ouders die ze op relatief jonge leeftijd verloor, geeft het lied een extra emotionele laag. Lees: je moet er alleen maar harder door huilen.

14. Radiohead – Creep

Volgens leadsinger Thom Yorke gaat Creep over een dronken man die wanhopig op zoek is naar aandacht van de vrouw waar hij van houdt. Als hem dat dan eindelijk lukt, krijgt hij uit pure onzekerheid geen woord over z’n lippen.

Later biecht Yorke op dat het nummer best wel eens op hemzelf zou kunnen slaan, aangezien hij het leven als man in de jaren ’90 niet makkelijk vond, zo verklaart hij. Hoe het ook zij: het is de melancholiek, verwarring en vervreemding die af en toe als een bulldozer binnen kan komen denderen.

I don’t care if it hurts
I want to have control, I want a perfect body, I want a perfect soul, I want you to notice when I’m not around, You’re so fucking special, I wish I was special

Psycholoog deelt tips: zo kom je over liefdesverdriet heen

15. Yael Naïm – Coward

Maak kennis met Yael Naïm, een in Frankrijk geboren Israëlische zangeres die met Coward één van de allermooiste nummers ooit gezongen heeft. Was het niet dat Apple – op bevel van Steve Jobs himself – in 2008 haar nummer New Soul gebruikte in de reclame voor de nieuwe MacBook Air, dan hadden wellicht veel mensen nooit van haar bestaan geweten.

En dat had ze een heleboel avonden met zakdoeken op de bank gescheeld, want ik kan persoonlijk maar moeilijk naar dit nummer luisteren zonder vol te schieten.

The fear of who I’ll come to be
Of all the weaknesses in me
I truly thought I was prepared
But now I’m panicked and I’m scared
But how did I become a coward?

16. Lou Reed – Perfect Day

Hield iemand het droog toen de begrafenis van Theo van Gogh in 2004 afgesloten werd met zijn lievelingsnummer: Perfect Day van Lou Reed.

De simpele woorden zijn volgens muziekliefhebbers en fans een verwijzing naar Reeds relatie met Bettye Kronstad en tegelijkertijd naar zijn persoonlijke strijd tegen drugsgebruik (het zou tevens een ode aan zijn heroïneverslaving zijn), zijn ego en seksualiteit.

You’re going to reap just what you sow.

11x vader dochter liedjes die je emotioneel raken (van blijdschap of verdriet)

17. Nelly Furtado – Try

Life sucks sometimes. Maar dat duurt maar totdat er iemand voorbij komt die jou prikkelt om een beter persoon te willen zijn. Met de klappen en pijn die daarbij horen, moet je maar gewoon dealen,’ aldus Nelly wanneer je haar vraagt naar wat het nummer Try voor haar betekent.

Het is allesbehalve een happy-go-lucky song, voegt ze daaraan toe. Hoe het ook zij – op een semi-labiele dag kun je er flink om janken. Op andere dagen trouwens ook.

18. Amy Winehouse – Back to Black

Als je de documentaire ‘Amy’ nog niet gezien heb en geïnteresseerd bent in het tragische leven van deze jonge ster, doe dat dan alsnog. Over hoge toppen en nog veel diepere dalen, over geldingsdrang vanuit de meest pure onzekerheid.

Back to Black is misschien wel het meest verdrietige nummer dat ze ooit schreef – recht uit het hart – over de (zoveelste) break-up met grote liefde Blake Fielder-Civil en tegelijkertijd volgens velen reden voor haar ondergang:

We only said goodbye with words
I died a hundred times
You go back to her
And I go back to
I go back to us

Voor de duidelijkheid – met I go back to ‘us’ bedoelde Amy dat, terwijl Blake terugging naar z’n ex-vriendin, zij terugging naar haar ex: drank, drugs en donkere tijden.

19. Carole King – You’ve got a friend

Het oudste nummer uit deze lijst (1971), en wellicht het ultieme feelgood-nummer. Hier is het scenario: je voelt je ellendig, je jankt non-stop, het schiet voor geen meter op. Vind dit nummer op Spotify, pak je oortjes en plug ze in je telefoon, ga een stuk buiten lopen en zet dit nummer heel hard op. Succes verzekerd.

20. Queen – The show must go on

En na Carole King meteen door naar deze heerlijke powersong. Voel je je al beter?

6x Waarom het heerlijk voelt om naar droevige liedjes te luisteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme