7 redenen waarom je elke ochtend wilt beginnen met koud douchen

Gezondheid Sharon van der Werf 8 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

We geven het toe, koud douchen klinkt niet als een fijn vooruitzicht als je ‘s morgens vanuit je bed richting de douche stommelt, maar wacht nog even met wegklikken. Onder die koude straal staan heeft namelijk vele voordelen.

En zeg nou zelf, deze gezondheidsvoordelen wil je toch niet mislopen?

Dit zijn de voordelen van koud douchen

1. Je wordt minder snel ziek

Ben jij snel vatbaar voor verkoudheid of griep? Een koude douche is hét nieuwe wapen, volgens wetenschappers. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je lichaam zichzelf beschermt tegen ziekmakende bacteriën.

Elke dag je douche eindigen met een koud minuutje zorgt ervoor dat je 30% minder kans hebt om ziek te worden. Oké, koud afdouchen, dat kunnen we aan.

2. Je valt mogelijk af

Ooit gehoord van bruin vet? Bruin vet is goed, het zorgt ervoor dat we het warm hebben en dat het ‘slechte’ witte vet in ons lichaam slinkt. De precieze code van bruin vet is nog niet gekraakt, maar volgens deze wetenschappers kan koud douchen de aanmaak van bruin vet zeker stimuleren.

Dezelfde experts zeggen overigens ook dat het drinken van koffie de aanmaak van bruin-vetcellen stimuleert. Daar schreven we al eerder het onderstaande artikel over:

Halleluja! Volgens nieuw onderzoek helpt koffie bij het afvallen

3. Je energielevel is stukken hoger

Herinner je je de Ice Bucket Challenge nog? Iedereen die een aantal jaar geleden een emmer vol ijswater over zijn hoofd gegooid heeft, zal kunnen beamen dat die koude plons water ervoor zorgt dat je he-le-maal wakker bent.

Dat komt omdat er een shock door je lichaam gaat die de endorfine aanwakkert, een stofje waardoor je je gelukkig voelt. En van dat stofje krijg je weer energie. Hallo, hoog energielevel!

4. Het helpt tegen depressie en angst

Hoewel sommige mensen alleen van de gedachten aan ‘koud douchen’ al koude rillingen krijgen, kan het voor mensen die depressief of angstig zijn tegenovergesteld werken, aldus een artikel in de Medical Hypetheses. Een van de voordelen van koud water is namelijk dat het voor veel impulsen naar de hersenen zorgt, die voor een anti-depressief effect zouden kunnen zorgen.

5. Je bent alerter

Koud douchen heeft hetzelfde effect als een kopje koffie, maar dan zonder de cafeïne. Klinkt alleen maar goed, toch?

6. Sneller herstel na het sporten

Ben je een fanatieke sporter? Dan is het helemaal aan te raden om koud te douchen: je spieren herstellen er namelijk sneller door. Hoewel je altijd geneigd bent om warm te douchen, kun je beter koud douchen om spierpijn te voorkomen.

7. Je krijgt extra wilskracht door koud douchen

Want zeg nou zelf: als je elke ochtend de power hebt om onder een koude douche te gaan staan, heb je echt ontzettend veel wilskracht. Power vrouw.

Een half uur of vier minuten? Zo lang hoor je echt te douchen volgens experts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme