Deze video weerspreekt het grootste misverstand van gentle parenting

Opvoeden Lise Steegmans 28 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De opvoedstijl van gentle parenting kent een hoop voordelen, maar ook zeker een aantal gevaren. Hoe je het ook wendt of keert, de opvoedstijl moet opboksen tegen een een groot misverstand: ouders die aan gentle parenting doen, reageren echt niet altijd zachtaardig, lief of zelfs toegeeflijk in iedere (nood-)situatie.

Nee, zelfs de bewuste gentle parent kan haar kind opeens grijpen of hard ‘nee’ roepen.

Misverstand over gentle parenting

Een bekend voorbeeld van gentle parenting is dat van de moeder die haar peuter tijdens een woedebui mee naar buiten neemt. Ze neemt haar zoontje weg uit de situatie – in dit geval de ruzie met zijn broertjes, knielt neer en spreekt hem rustig toe. Op een kalme manier zegt ze: “Ik zie hoe boos je bent en ik wil dat je je beter voelt. Soms voelt het goed om te krijgen wat je wil, maar we kunnen niet altijd alles krijgen wat we willen. Het is oké om boos te zijn. Maar daarna moeten we het loslaten en begrijpen dat we niet krijgen wat we willen. Dan zoeken we een andere manier om ons beter te voelen.”

Het fragment is het toppunt van gentle parenting, beter kun je het haast niet doen. Maar voor een uitgebreide, kalme reactie is er helaas niet altijd de tijd of ruimte (of de energie). Wat nou als je kind het op een rennen zet en afstevent op een drukke weg? Dan heb je geen tijd om neer te knielen en begrip te tonen. Kun je in een urgente situatie überhaupt wel aan gentle parenting doen? Het brengt ons bij het grootste misverstand van gentle parenting.

Bij gentle parenting draait het om begrip, uitleg en het bieden van een keuze. Dat is anders dan autoritair ouderschap, waarbij de nadruk ligt op gehoorzaamheid en straf. Toch kun je bij gentle parenting heus wel autoritair reageren of je kind streng toespreken. Je wilt namelijk niet dat je kind die drukke weg op rent. Dan is ingrijpen vaak nodig; je trekt je kind aan zijn arm en roept heel hard nee. Het gaat erom wat je daarna doet. Zodra je kind veilig is en het risico van de drukke weg is gemeden, kun je alsnog rustig uitleggen waarom je deed wat je deed, wat de gevaren van de drukke weg zijn en wat je kind bij een vergelijkbare situatie wel kan doen.

@lauralove5514 Hope this clears up some confusion around this topic when it comes to gentle parenting! ♥️ #gentleparenting #parenting #onlyinmycalvins #viral #foryou #fyp #toddlermom ♬ cherry wine jonah kagen cover – Jonah

De twee grootste valkuilen van een permissieve opvoedstijl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme